Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?

Kışın Neler Yemeliyiz?

2015-02-03
Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?

Malum kış kendini iyiden iyiye gösterdi. Özellikle hastalıklardan korunmak ve kilo almadan bunu başarabilmek mümkün mü?
Hava sıcaklığının minimum seviyelere indiği, özellikle hastalıklara karşı vücut direncinin azaldığı kış dönemlerinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Bu yazımızda da hem sağlığınızı hem de formunuzu nasıl korumanız gerektiği ile ilgili bilgileri paylaştık.

Kışa Uygun Nasıl beslenmeli?

Her zaman olduğu gibi kış aylarında da tüm besin gruplarından yeterli miktarlarda alınması gerektiği buna bağlı olarak vitamin ve protein tüketiminin sağlanması gerektiği uzmanların genel kanısıdır.
Enfeksiyon hastalıları, özellikle kışın en çok maruz kaldığımız ve bizi kolay kolay bırakmayan hastalıklardır. En önemli özellikleri enfeksiyon mikrobu vücuda girdiğinde direnci azaltır. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte yeterli ve dengeli beslenme, enfeksiyon riskine karşı metabolizmamızı dinç tutması açısından önemlidir.

Yeterli ve dengeli beslenme çok geniş bir konu olmakla birlikte, sağlıklı olabilmek için nefes almak kadar önemli bir konudur. Her yaş grubu için geçerlidir. Ancak enfeksiyon riskine karşı daha az direnç sahibi çocuklar, yaşlılar, hamileler ve emziren anneler için daha fazla önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli beslenerek gün içerisinde vücuda gerekli vitamin, mineral, yağ, karbonhidrat ve proteinleri alımı sağlanır. Bunun dışında bu besinlerden vitamin ve mineralleri de yeteri kadar almamızı sağlamaktadır.

Gün içerisinde birçoğumuzun vazgeçilmezi çay ve kahve yerine kış aylarında ekinezya ve kuşburnu gibi bağışıklığı arttırıcı ve enfeksiyonlara karşı bizi savunucu çaylar içmek size önemli bir önerim olabilir.


Şöyle bir düşünün, pırıl pırıl güneşin parladığı, sıcaklığı ile insanın içini ısıttığı bir güne uyanmak. Ne güzel olurdu değil mi? Kış aylarında bundan mahrum kalmak ise insana kasvet ve mutsuzluk veriyor. Bu aylar güneşi pek göremediğimiz ve uzmanlarında tabiri ile ‘'depresyon'' ayları olarak adlandırılır. Bu aylarda özellikle muz, kepekli pirinç, kepekli makarna gibi lifli; patates gibi karbonhidrat bakımından zengin gıdalar tüketilerek depresyon riskinden uzak kalınabilir.

Kış aylarında antioksidan vitaminler C vitamini (greyfurt, turunçgiller, çilek, brokoli, lahana ve patates) ve E vitamini ( kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil yapraklı besinler) bolca tüketilmelidir. Gün içerisinde çay, kahve yerine; tazesıkılmış meyve suyu içmek beslenme açısından önemli olduğu kadar, kış aylarında vitamin ve enerji alımı içinde doğru bir tercih olacaktır.

Proteinler, dokuların oluşumu ve onarımında önemli göreve sahip olduklarından, günlük beslenme programında kesinlikle eksik edilmemesi gereken yapılardır. Et, yumurta, süt ve süt ürünleri ile balık tüketimi çok önemlidir.

Zengin lifli yapısı ve kanı sulandırıp metabolizmayı hızlandıran besin kaynağı olarak lahana kış aylarında sofralarımızdan hiç eksik etmememiz gereken gıdaların başında gelir. Tavsiye edebileceğim diğer besinler ise; pırasa ve kereviz. Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliğinin yanında karaciğeri temizleme özelliği var. Her zaman söylenildiği gibi yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı çocuk yaşlarda başlar. Çocuklara sebze ve meyve yeme alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır. Okula giden çocuklarınıza evde taze sıkılmış meyve suyu, zencefille karıştırılmış ballı süt içirerek bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

Gelişim çağındaki çocuklarınızın lifli gıdalar tüketmesine özen göstermelisiniz. Tatlı ihtiyaçlarına karşı ise, ağır şerbetli tatlılar yerine, kuru meyveler ve sütlü tatlılar daha uygun bir seçin olacaktır. Özellikle yemeklerde kullandığımız baharatlar kanın temizlenmesi ve bağışıklığın güçlenmesinde önemli yere sahiptir.

Kış Mevsiminde Neden Kilo alınır?

Kış ayları özellikle insanların daha çok hareketsiz kaldığı aylardır. Bu aylarda vücut ısısı düşerken, vücudumuz sıcaklığını korumak istemektedir. Metabolizmada bu isteği algılar ve daha hızlı çalışarak enerji açığa çıkar. Metabolizma enerji açığını giderebilmek için karbonhidrat ve yağ gruplarından daha çok istemektedir. Bu gıdalarda daha çok kilo alınmasına sebep oluyor.

Kış aylarında kilo almamak ve yaza gülerek merhaba diyebilmek için; yukarıdaki tavsiyelerimi kulak arkası etmeyin. Hem kendinizin, hem ailenizin sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Unutmayın!!!

SAĞLIKLIOLMAK, DOKTARA GİTMEMEKLE DEĞİL, YETERLİ ve DENGELİ BESLENMEYLE ÖLÇÜLÜR.

Sayfa Başı