ETSO VE GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN TARIMSAL KALKINMA HAMLESİNİN TEMELİ ATILDI | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

ETSO VE GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN TARIMSAL KALKINMA HAMLESİNİN TEMELİ ATILDI

Erbaa'da Tarımsal Kalkınma HAMLESİ

2015-03-05
ETSO VE GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN TARIMSAL KALKINMA HAMLESİNİN TEMELİ ATILDI

Erbaa Genç Girişimciler Kurulu ve Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası Tarımsal Kalkınma ve Endüstrileşmesi noktasında ciddi adımlar atmaya başladı.TOBB Tokat Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi üyesi ve Erbaa Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mümin Akgül'ün organize ettiği, Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp Coşkun Erbaa'da tarımsal kalkınma ve gıda endüstrisi noktasındaki araştırmalarını Erbaa Genç Girişimciler ve Genç İş Adamlarıyla paylaştı.
‘'Günlük hayatta bir şehirden bahsederken gelir seviyesi ile gelişmişlik seviyesi arasında pek bir ayrım yapmayız. Halbuki iktisadi açıdan bakıldığında bu iki kavram arasında çok büyük farklar vardır. Gelir sahip olunun parasal imkanı, gelişmişlik ise insan hayatının kalitesini sahip olduğu imkanları ve hakları gösterir.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında Tokat 81 İl içerisinde 51. Sırada Erbaa 872 İlçe içerisinde 314. Sırada yer almaktadır. Finansal gelişmişlikte ise Tokat 34. Sırada yer almaktadır.Bu sıralamalar Tokat ve Erbaa'nın sosyo-ekonomik gelişmişliğinin mevcut potansiyelini ve finansman gücünü kullanamadığını göstermektedir.Finansal anlamda güçlü olan bir yerin ekonomik ve sosyal anlamda çok geride kalmasının çok iyi analiz edilmesi gerekir. Sürdürülebilir kalkınmada önemli olan o yerleşim yerinin kendi öz varlıklarını kullanıp kullanmadığı ve hatta bu kaynakları hangi düzeyde kullanabildiğidir.
Kalkınma genel anlamda ekonomik, Sosyal ve Kültürel anlamda ilerlemeyi kurumsal kapasitenin güçlenmesini, insan kaynakları niteliğinin artması çevreye olan duyarlılığın gelişmesi ve bireysel refahın yükselmesini ifade eder.Gelişme ise ekonomik büyüme, gelir dağılımı, eğitimi düzeyi, sağlık hizmetleri,iletişim,kadının toplum içerisindeki statüsü gibi unsurları kapsamaktadır.
Sosyo-ekonomik gelişme ise kamusal hizmetler, belediye hizmetleri , ticaret ve sanayi hizmetlerinin ortaklaşa koordinasyonu ve planlaması ile olmaktadır.
- Eğitim hizmetlerinin planlaması( Mesleki eğitim,okul öncesi eğitim,yabancı dil eğitimi,YGS başarısının arttırılması,üniversite öğrenci sayısının arttırılması)
- Sağlık hizmetlerinin planlaması
- Kültürel ve sportif faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve planlaması
- Kadın iş gücü planlaması, eğitimi,sertifikalandırılması
- Kayıtlı ekonominin büyümesi, kurumsallaşma, ticari çesitliliğin arttırılması
- O.S.B 'nin gelişimi, imalat sanayinin arttırılması,ihracatın artması
- Marka ürün ve patent sayısının arttırılması AR-GE faaliyetleri
- Turizm yatak sayısı ve tesislerin artması
- İstihdamın arttırılması, Sigortalı sayısının artması
Yukarıda saydığımız maddeler sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasını etkileyen faktörlerdir.
Şehirlerarası rekabetin arttığı günümüzde bizde ERBAA olarak sosyo-ekonomik gelişmişliğimizi yukarı doğru çıkartmalıyız. Bunun yöntemide sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini etkileyen yukardaki faktörlere göre planlanma yapılmasıyla mümkündür. Erbaa TSO olarak ticari faaliyetlerin artırılması sanayileşmenin gelişmesi için ilçedeki mevcut sektörler içerisinde hammaddenin ilçe kaynaklarından sağlanması ve büyüme potansiyelini düşünerek gıda ve tarım sektörünü irdelemeye çalışacağız.
TARIM VE GIDA SANAYİ
Dünyada tüm ülkelerde sosyo-ekonomik açıdan stratejik bir öneme sahip olan ve emek yoğun bir sisteme dayalı olarak gelişen gıda sanayi tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi, sanayiye hammadde temini, istihdama katkısı, halkın dengeli ve sağlıklı beslenmesiyle doğrudan ilişkilidir.
Tarımsal ürünlerin bir kısmı taze olarak tüketilirken bir kısmı sanayide hammadde olarak işlenip değişik gıdalara dönüştürülebilmektedir. İşlenen gıdalar artan ve farklılaşan tüketici eğilimleri karşısında, günümüzde gıda ürünlerinde ambalaj uzun ömürlülük ve gıda güvenliği önemli hale gelmiştir. Artık işlenmiş gıdalar sayesinde mevsimsel farklar ortadan kaldırılmıştır.Tarım ve Gıda sektöründe elde edilecek gelir artışı toplum refahını, zenginliği ve yaşam kalitesini arttırmada önemli bir potansiyeldir. Bilim ve teknolojinin gösterdiği şekilde yapılacak çalışmalar çok önem arz etmektedir.
Türkiye'nin yıllık tarım hasılatı 62 Milyar Dolardır.Üretimde Dünya 7. sidir. Tüketici bilincinin artmasıyla beraber ambalajlı ürünlere yönelim artmaktadır. Türkiye'nin 2023 Gıda ihracat hedefi 40 Milyar dolardır.Gıda sektörü Türkiye'nin en büyük üretim sanayisidir. Sektörün GSYİH payı 280 milyar TL' dir. İthalat 5.5 milyar Dolardır. İhracat ise 11 milyar dolardır. Toplam ihracattaki pay % 7 dir. Sektöre 2008 den bu yana giren yabancı sermaye ve yatırım 5 Milyar dolardır.
AB uyum çerçevesinde Gıda güvenliği ve ambalajlı ürünlerle ilgili yatırımlara ağırlık verilmesi beklenmektedir.
Tohumculuk ve organik tarımdaki gelişmeler çok iyidir fakat yeterli değildir. Organik tarımın dünyadaki büyüklüğü 60 milyar dolardır.Organik ürün pazarının yüzde 45' ine tek başına ABD sahiptir. Türkiye'de üretilen organik ürünlerin % 85 ‘i ihracata gitmektedir. Buna ilave olarak helal gıda konusunda da önemli fırsatlar bulunmaktadır. 2 Milyar Müslüman dünyasında 860 Milyar dolarlık potansiyel vardır.Bu potansiyelin % 14'ü kullanılabilmektedir.Yani yıllık 750 milyar dolarlık helal gıda piyasası oluşturulabilir.
Gıda sanayi en fazla Hammadde kaynağını tarım sektöründen elde etmektedir.Temel sorun tarımın yeterli hammaddeyi sürdürebilir şekilde sanayiye arz edememesidir.Ülkemizde tarımsal ürünlerin % 35-40'ı sanayide değerlendirilmektedir.Gelişmiş ülkelerde bu oran % 60-80 arasıdır
Gıda sanayinin tarım dışında ulaşım, enerji, haberleşme, ambalaj, makine ekipman, perakende ve bankacılık sigorta sektörüyle sıkı işbirliği olmaktadır.Gıda sanayisindeki gelişme bu sektörlerde doğrudan etkilemektedir.Sektörün kapasite kullanım oranı % 72' dir. İstihdama katkısı 450.000 kişidir. Sektörün üretim değeri 700 Milyar TL içerisinde 100 Milyar TL'dir. İmalat sanayi içinde orası % 15 Ülke ekonomisine sağladığı KDV % 11' dir.
ERBAA VE TOKAT'TA TARIM VE GIDA SANAYİİ 190 metre rakımlı bir ovada yer alan ERBAA da 45.000 ha büyüklüğündeki tarım arazilerinde iki farklı iklim yapısı hakimdir.Tarım alanlarının yüzde 40' ı sulanabilmektedir.İki yıl içerisinde bitmesi beklenen sulama projeleri ile bu oran yüzde 55' lere kadar çıkabilecektir.Erbaa'ya çok yakın mesafede olan Niksar ve Taşova ilçelerinin ortalama uzaklıkları 30 km' dir.Komşu ilçe arazileriyle beraber 90.000 hektar bir arazi söz konusudur. 3 ilçenin sürekli ve kaliteli tarım ürünü hammadde üretimi gıda sanayinin sürdürülebilirliği ve yeni fabrikalar kurulması için çok önemlidir.Bu bölgede narenciye hariç her türlü sebze ve meyve yetiştirilmektedir.İlçede toplam 13.000 küçük aile işletmesi mevcuttur.Yüzde 45 bitkisel yüzde 55 hayvansal üretim sözkonusudur.Üretilen tarımsal ürünlerin toplamı ve il geneli payı aşağıdaki tabloda görülmektedir.
Tarımsal Ürün Adı Erbaa Üretim Ton Tokat İl Toplamı 2023 Üretim Hedefİ
FINDIK 4.000 4.000 10.000
TÜTÜN 3.000 5.000 8.000
CEVİZ 1.200 8.000 45.000
SALÇALIK DOMATES 15.000 45.000 45.000
ASMA BAĞ YAPRAĞI 4.000 6.000 8.000
BİBER 26.000 40.000 40.000
KARPUZ 15.000 30.000 30.000
SOFRALIK DOMATES 59.000 450.000 80.000
PATLICAN 4.000 10.000 5.000
ISPANAK 2.000 10.000 5.000
TAZE FASULYE 21.000 48.000 30.000
TAZE BARBUN FASULYE 2.900 6.500 4.000
KURU SOĞAN 20.000 100.000 30.000
ÇİLEK 1.000 4.000 5.000
ÜZÜM 10.000 22.000 20.000
Yukarıdaki tabloda Taşova ve Niksar ile ilgili üretim rakamları yoktur.Üç ilçenin tarım ürünleri çeşitliliğine yapılacak pozitif düzenlemeler örtü altı iyi tarım uygulamalarıyla gıda sanayi için yeteri miktarda hammadde temin edilebilecektir.Bu kapsamda;
---- Fide üretim serası yatırımı ile Erbaa ve Tokat ili ve Amasya bölgesi çiftçileri için zamanında ve daha uzun ömürlü ve dayanıklı ürünler elde edilebilecektir.Tokat- Amasya bölgesinde yıllık 140 milyon adet fide dikimi olmaktadır.Bu fidelerin tamamı Antalya İzmir gibi illerden gelmektedir.Sektörde büyük bir açık söz konusudur.Bu yatırımla il geneli tarım politikalarına yön verilebilecektir.
---- Erbaa Niksar ve Taşova ilçeleri mikroklimatik iklimi sayesinde örtü altı iyi tarım uygulamaları için bilimsel olarak kabul edilmiş bir bölgedir.Seracılık faaliyetleri için uygun bir ekoloji ve iklime sahiptir.10.000 metrekare üzeri sera yatırımları yatırım teşvik kapsamındadır.5. Bölge yatırım teşviklerinden faydalanılmaktadır.Erkencilik ve geç dönem üretimleri sayesinde fazla enerji maliyeti oluşturmadan üretim yapmak mümkündür.Yatırım için ideal ürünler domates,hıyar,biber,marul,nane,roka,tere,çilek,karpuz,dur. -----------Konserve sanayii için gerekli hammadde ilçe tarımında mevcuttur.Aynı zamanda reçel ve marmelat üretimi içinde hammadde temini kolay ve sürdürülebilirdir.
------İlçede Aladun tepekışla köyleri arasında 120 dönüm alanda süs bitkileri ve kesme çiçekçilik yapılmaktadır.yıllık 6 milyon TL ciro oluşmaktadır.Bölgede açık alan ve kapalı seralarla 2.000 dönümde bu işler yapılarak yıllık 70 milyon TL ciroya ulaşılabilir.Sektör yatırım için idealdir.Antalya ve Yalovadan sonra ülke çapında üçüncülüğe çıkabilecek bilgi ve kapasite vardır.
-----Asma bağ yaprağı olarak anılan salamura üzüm yaprağı ülke genelinde çok ünlenmiştir.Piyasanın en kaliteli ve pahalı ürünü olarak yerini almıştır.Coğrafi işaret alanı almak gereklidir.Mevcut ürünün piyasada adı taklit edilmektedir.ismin kalıcı olması için sektörün birliğe ihtiyacı vardır.Yıllık 20 milyon TL ciro oluşturmaktadır.Salamura edilmiş yaprağın katma değerli ürün haline son mamul haline getirilmesi ciroyu ikiye üçe katlayacaktır.Bu konuda ar ge çalışmaları yapılmalıdır.Mevcut bağların gençleştirilmesi ve bağ alanının artırılması için çubuk üretim fidanlığı kurulmalıdır.
Yaprağı alınan bağlarda üzüm verimi ikinci sırada gelmektedir.Yinede yılda 10.000 ton üzüm satışı vardır.Bu üzümleri sirke pekmez köme ve şarap üretimiyle sanayileştirmek mümkündür.Artık posalarını bilr ilaç kimya sanayiinde kullanabiliriz.
-----Organik tarım ve hayvancılık için mera ve çayırlara sahip ilçede 35.000 büyükbaş 32.000 koyun envanteri mevcuttur.Karayaka koyunu nun gen merkezi erbaa dır.Hayvancılığı geliştirmek için TKDK Ajansında hibe miktarları yüzde 60 lara kadar çıkabilmektedir.Et ve süt üretimi alabalık üretimi arıcılık ve bal üretimi organik tavuk ve yumurta üretimi için çok önemli yatırım şansı ve uygun pazara sahiptir. ------- Salça üretimi ketçap üretimi mayonez üretimi ve ambalajları için uygun hammadde bölgede yeteri kadar vardır.Sözleşmeli çiftçilik uygulaması ile çiftçi üretim birliklerini de ortak edip bir üretim modeli geliştirilebilir.Domates salçası biber salçası domates kurusu domates çorbası soğan kurusu sebze kuruları paketlemesi ketçap mayonez benzeri fast food lara yönelik sanayi tipi üretim yapılabilir. -------Fındık yağı ve Ayçiçek yağı üretimini beraber yapabilecek bir tesis oluşturulabilir. ------Tütün üretiminin artışı ve virginya tipi üretimle beraber sigara fabrikası kurulabilir. ---------Sebze ve meyvelerin tasnifi ambalajlanması ve işlenmesi noktasında sanayi tesisi kurularak lisanslı depoculuk faaliyetleri ve soğuk hava deposu oluşturulabilir. ---------- İlçede çemen acuka yenibahar gibi ürünlerin paketlenmesi baharat paketlenmesi konusunda firmalar mevcuttur.Bu firmaların kurumsallaşması ve ülke ölçeğinde tanınmaları için yatırım ve lobi desteği verilmeli ihracaat yapmaları noktasında çalışılmalıdır. --------Gıda sanayi oluşturulurken geniş katılımlı yüksek sermayeli dış ticaret ve pazarlama faaliyetleri konusunda danışmanlık hizmeti alınarak ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Yukarıda maddeler halinde bahsettiğimiz alanlarda faaliyet göstermek üzere ilçemizde sermayesini tabana yaymış geniş katılımlı yüksek sermaye gücüne sahip bir şirket kurmalıyız. Örneğin ERBAA GIDA SANAYİ A.Ş adıyla oluşturacağımız yapının temel taşlarını Erbaa TSO üyeleri ve tüm Erbaalı hemşerilerimiz oluşturmalıdır.Dışarda yaşayan Erbaalı iş adamlarımız bürokratlarımız işçilerimiz ve memurlarımızda bu yapının içinde yer almalıdır.Maddi olarak bu yapının içinde olan dışardaki hemşerilerimizin de Erbaa'ya olan aidiyet bağları güçlenecektir.Kaymakamlık Belediye ve tüm STK' larımızın bu konuda fikirsel çalışmalara katkı sağlayacağını umuyorum.''Dedi.
Sonuç olarak yapılan çalışmalar neticesinde Ar-ge faaliyetlerinin genişletilmesi ve bu doğrultuda tarımsal ürünler ve kesme çiçekçilik, seracılık,hayvancılık alanlarında örnek teşkil edecek noktalara geziler düzenlenmesine karar verildi.Yapılacak olan fizibilite çalışmalarının detaylandırılarak önümüzdeki toplantılarda tekrar masaya yatırılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

Sayfa Başı