KOOPERATİF KÖYLÜLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

KOOPERATİF KÖYLÜLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

AMAÇ, ÇİFTÇİ KAZANSIN

2015-04-29
KOOPERATİF KÖYLÜLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Tokat'ta merkeze bağlı Gümenek köyünde çiftçiler, yetiştirip sattıkları ürünlerden kendilerinden fazla aracıların kazanması üzerine kooperatif kurarak ürünlerini kendileri pazarladı ve kar etti.

Köyde seracılık yapan köylüler, uzun yıllardır yetiştirdikleri ürünleri aracı yardımı ile sattı. Ancak köylüler, kendi üretip sattıkları ürünlerden, aracıların daha fazla kazanç sağlaması nedeni ile kooperatif kurmaya karar verdi. 2 ay önce 33 yaşındaki Musa Sarı'nın başkanlığını yürüttüğü 'Gümenek Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' kuruldu. Kooperatifte ürünlerini bir araya getiren köylüler, kendi ürünlerini pazarlayarak daha fazla para kazanmaya ve tüketicilerin daha ucuza ürün almasını sağladı.

"İLLERE KENDİMİZ PAZARLIYORUZ"

Kooperatif Başkanı Musa Sarı, ürettikleri ürünlerden emeklerinin karşılığını alamadıkları için kooperatif kurmaya karar verdiklerini belirterek, "Ürettiğimiz ürünlerden sattığımız kişilerin bizden daha fazla para kazandığını, kar ettiğini gördük. Bunun da tüketiciye daha fazla maliyet getirdiğini anladık. Biz de köylüler olarak kooperatif kurduk. Kooperatifimizi kurduktan sonra yaptığımız işlerin, emeklerin karşılığını almaya başladık. Şu anda ürünlerimizi kendimiz illere pazarlıyoruz ve tüketiciye daha az bir maliyetle ulaştığını görüyoruz. Aradaki karımızı da kooperatif olarak bir havuzda toplayıp köylülerimize alet, edevat, gerekli araç ve gereçleri karşılamak için kullanmayı düşünüyoruz" dedi.

"AMAÇ, ÇİFTÇİ KAZANSIN"

Kooperatif kurulduktan sonra köylerinde birlik ve beraberliğin arttığını, imece usulü çalışmaya başladıklarını kaydeden Başkan Sarı, şöyle konuştu:

"Daha önce 'kim ürününü nereye pazarlamış, kime satmış, şu fiyata satmış' diye bir rekabet oluşuyordu. Ama şu anda kooperatif olarak çiftçinin ürününü biz değerlendiriyoruz ve çiftçinin daha fazla kazanmasını sağlıyoruz. Bizim kooperatif olarak kurulma amacımız çiftçinin kazanması. Yapmış olduğumuz bu birlik ve beraberliğin Türkiye'ye örnek olmasını isterim. 'Birlikten kuvvet doğar' diyorlar, biz bunun faydasını gördük."

Sayfa Başı