DOĞAL TAŞ VE MERMER TOPLANTISI | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

DOĞAL TAŞ VE MERMER TOPLANTISI

Mermer ve Doğal Taş Sektörü Bölgesel Toplantısı...

2015-05-11
DOĞAL TAŞ VE MERMER TOPLANTISI


Turhal Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Mermer ve Doğal Taş Sektörü Bölgesel Toplantısı düzenlendi.

Tokat Valisi Cevdet Can'ın önderliğinde Turhal Ticaret ve Sanayi Odası ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün işbirliği ile gerçekleştirilen, Ekonomi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un konuşmacı olarak katıldığı "Mermer ve Doğal Taş Sektörü Bölgesel Toplantısı" Turhal TSO Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Programa Vali Cevdet Can'ın yanı sıra Turhal Kaymakamı Y.Fatih Kadiroğlu, Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, GOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kasap, Turhal TSO Başkanı Ömer Çenesiz, Zile TSO Başkanı Şükrü Sargın, Tokat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü H. İbrahim Yüksel, Amasya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, Sivas Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tanzer Erdem, OKA Temsilcileri ve İşadamları katıldı.

Turhal TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çenesiz ve Tokat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü H. İbrahim Yüksel'in açılış konuşmalarının ardından program Ekonomi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un konuşmasıyla devam etti.

Doğal taşın en az ekmek kadar değerli bir nimet olduğunu söyleyen Bozkurt, bunun yanı sıra bu kaynağın bitmeyen bir kaynak olmadığını da söyledi.

Doğal taşların Türkiye ekonomisine katkısını bir örnekle açıklayan Bozkurt, ülke ekonomisine Boraksın 800 milyar dolar, doğal taş ihracatının ise 2,9 milyar dolar girdi sağladığını ifade etti.

Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü: "Taş değil çocuklarımızın geleceğidir. Dünyada olup bitenleri anlamak ve geleceğe yönelik planlar yapmak zorundayız.

Türkiye'deki 15 milyar dolarlık rezervin sadece 5 milyarını biliyoruz. Türkiye'de sondaj ortalama 300 metre. Bu oran dünya ortalamasında 1500 metrenin üzerinde. Rezervlerimizi en kısa zamanda tespit etmek zorundayız. Aramıyoruz, bulunanlara da sahip çıkamıyoruz. Rakiplerimizi iyi analiz edemiyoruz.

Mermer sektörü son 15 yılda büyük gelişme kaydetti. Daha önceleri biz mermeri sadece mezarlıklarda kullanıyorduk. Şimdi 169 ülkeye ihracat yapıyoruz. En büyük ihracatı da Çin'e yapıyoruz. Sektör gelişiyor. Sektörün önü açık. Makinalarımız da yerli ve gelişmiş makinalar. Ancak;

Tanıtım alanında eksiklerimiz var. Maden sektörüne yatırım yapan işadamlarının işlerini daha da kolaylaştırmamız gerekiyor. İşletme ölçeklerimiz çok küçük. Medyada bu işi derinliğine bilen çok az kişi var"

Bozkurt, Tokat'ın eskiden Balıkesir, Bilecik ve Afyon'dan sonra mermer ocağı olarak 4. Merkez olduğunu da ifade etti.

Ekonomi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un ardından bir konuşma yapan Valimiz Cevdet Can, taşı bir nimet gibi görme anlayışının yerleşmesi gerektiğini dile getirdi. Bu nimeti iyi kullanmak gerektiğini ifade eden Valimiz Can, onun için de bu sektörün temsilcileriyle bir araya gelme kararı aldıklarını söyledi.

Sektörle ilgili çalışmaları ve toplantıları bölgesel yapmak ve konuyu bölgesel olarak düşünmek gerektiğini söyleyen Valimiz Can, OKA toplantılarında da bu kanaatin ortaya çıktığını dile getirdi.

"Taştan cevher çıkarmak lazım" diyen Valimiz Can, bunu bir beyitle örneklendirdi:

Hüda kadirdir eyler seng i haradan güher peyda (Allah kadirdir, taştan cevher çıkarır)

Sektörün geleceğinin dünya ile rekabet etmeye bağlı olduğunu belirten Valimiz Can, yapılan bu toplantıdan bir sonuç bildirgesi çıkarılması ve bir sonraki toplantıda bu bildirgenin üzerine koyarak devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Amasya Mermerciler Derneği Başkanı Selami Çoban da yaptığı konuşmada sektörün genel durumu ve sorunları hakkında bilgiler verdi.

GOÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Kasap ise Üniversitesi-Sanayici işbirliğini geliştirmek için yapılan faaliyetlerden bahsetti. Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek için TEKNOPARK'ı kurduklarını söyleyen Kasap, aynı zamanda Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi kurarak sanayicilerimize laboratuarda analizler yapma imkanı sunduklarını belirtti.

Sayfa Başı