Gizli Geçit Açılıyor | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Gizli Geçit Açılıyor

350 METRE UZUNLUĞUNDA

2015-05-30
Gizli Geçit Açılıyor

Tokat Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında bulunan ve kent merkezindeki Pervane Hamamı'na indiği tahmin edilen 'Ceylanyolu' olarak bilinen gizli geçidin açılması çalışmalarına başlandı.

Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. 2010 yılında bir kısmı tamamlanan çalışmalar geçen yıl yeniden başladı. Çalışmalar kapsamında,Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı.

KONT DRACULA ESİR TUTULMUŞTU

3 arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamı'na inen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Bu zindanlardan birinde, 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu ileri sürüldü.

350 METRE UZUNLUĞUNDA

Kalede bulunan ve 'Ceylanyolu' olarak bilinen gizli geçidin açılması için çalışma başlatıldı. Tünelin giriş kısmının 10 metre ilerisinden sonra bulunan taş ve toprakların çıkarılması için raylı sistem kuruldu. Osmanlı döneminde kalede bulunan askerlerin kent merkezine erzak ve su almak için gitmesi amacıyla kullanıldığı tahmin edilen 'Ceylanyolu'nda ekipler kazma kürekle çalışmalarını sürdürüyor.

Tokat Valisi Cevdet Can, beraberinde Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz çalışmaları inceledi. Tokat kalesinin önemine değinen Vali Can, "Netice itibariyle Tokat'ın geleceği burada, burası bir plato. Sadece Dracula değil, burası dünyanın ünlü bir kalesi olacak. Göreceksiniz dünyanın çok önemli filmlerine burası platoluk yapacak" dedi. Buradaki çalışmaların yılsonuna kadar sürmesi bekleniyor.



Sayfa Başı