Protez Yüz Yapıldı | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Protez Yüz Yapıldı

Tokat'ta kent merkezinde yaşayan

2015-07-24
Protez Yüz Yapıldı

Çörekçi'ye ameliyatla çenesine protez monte edilirken, alın derisi burun kökünden döndürülerek yüz yapıldı.

Tokat'ta kent merkezinde yaşayan Bağ-kur emeklisi Ahmet Çörekçi, bir yıl önce damağında delik oluşması sonrası Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvurdu. Yediği yemeklerin tekrar ağzından ve burnundan gelmesi sonrası beslenme konusunda sıkıntı yaşayan Çörekçi, daha sonra Diş Hekimliği Fakültesine sevk edilerek burada, Kulak Burun Boğaz bölümünde tedavi altına alındı.

ÇENE YÜZ KANSERİNE YAKALANDIĞI TESPİT EDİLDİ

Burada yapılanan tetkiklerde Çörekçi'nin çene yüz kanseri hastalığına yakalandığı tespit edildi. Daha sonra Çörekçi, bir ay önce bu bölümde, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı. Doç. Dr. Ahmet Eyibilen, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı başkanı Doç. Dr. Nihat Akbulut ve Protetik diş tedavisi Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Yeliz Hayran ve ekibinin katıldığı operasyonla ameliyata alındı.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA YAPILDI

Yaklaşık 8 saat süren ameliyat sırasında, Çörekçi'nin damak ve yüz kısmındaki tümör alınarak yerine ameliyat sırasında hazırlanan protez mini vidayla monte edildi. Ayrıca monte edilmeden önce göz tabanı mini plak ve vidayla ilave olarak titanyum memranla tamir edildi. Ayrıca, alın derisi burun kökünden döndürülerek kapatıldı. Alnı ise, omuzdan alınan cilt greftiyle tamir edildi. Türkiye'de ilk defa yapıldığı belirtilen bu ameliyatla Çörekçi, sağlığına kavuştu.

"AMELİYAT SIRASINDA ÇENEYE PROTEZ YERLEŞTİRİLDİ"

Doç. Dr. Nihat Akbulut, hastanın ilk olarak Kulak Burun Boğaz bölümüne başvurduğunu söyledi. Burada hastanın teşhisinin konulduğunu belirten Doç.Dr. Akbulut, "Daha sonra hocamız hastayı bize konsülde etti. Bize geldiği zaman üst çenesinin alınması ve yüzündeki cildin tümörle birlikte çıkarılması gerektiği için protetik anabilim dalının da dahil olmasını istedik. Biz de çene cerrahisi ekibi olarak hastayı proteze bu anlamda hazırladık. Şimdi bu hastanın özelliği, hastanın üst çenesi ile birlikte yüzündeki cildin alınmasıdır. İşte yüzünün kapatılması alın cildiyle yapılması planlandı ve bu şekilde ameliyat icra edildi. Ameliyatta, üst çenesi tamamen, burnun yarısı ve göz tabanı tamamen çıkartıldı. Aslında ameliyata girmeden önce MR sonuçlarına göre sağ gözünün de alınması planlanıyordu ancak ameliyat sırasında patolojik incelemeyle sınır tespitiyle sınırlar temiz çıktığı için hastanın gözünü orada bıraktık. Ameliyat sırasında hemen öncesinde ölçüsü alınıp ameliyat içerisinde normal kanser ameliyatı devam ederken protez yapıldı. Biz o protezi çeneye yerleştirmeseydik yüzünün bu bölgesi çökük olacaktı. Artı ağız, burun, sinüs ve göz tabanı tamamen açık halde olacaktı. Hastanın beslenmesi, nefes alması, yemesi, içmesi çok problemli olacaktı. Biz burada, hastaya protezin ameliyatı biter bitmez adapte edilmesi, hastaya normal hayatına en azından devam edebilme şansını sağladık. Normalde bu proteze, her şey tamamlandıktan sonra ölçü alınıp 6 ay sonra kavuşurdu. Bu protezi daimi kullanabiliriz de, kullanmayabiliriz de. Yani yaralar iyice iyileştikten sonra bakarız" dedi.

Sayfa Başı