GERGEDAN BÖCEĞİ ERBAA'DA DA ÇOK VAR AMA | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

GERGEDAN BÖCEĞİ ERBAA'DA DA ÇOK VAR AMA

“90 bin dolarlık” haberlerinin ardından....

2015-08-05
GERGEDAN BÖCEĞİ ERBAA'DA DA ÇOK VAR AMA

Erbaa ve çevresindede oldukça gözlemlenen gergedan böceğinin bir örneğide Ustamehmet köyünde görüntülendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, son günlerde Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa'da da zengin olma hayali ile ormanlık alanlara zarar vererek gergedan böceği avına çıkan vatandaşları uyardı. Yakalanan böceklerin dünyanın en güçlü böceği olarak nitelendirilen gergedan böceği (Oryctes Nasicornis) olmadığını, sadece bir benzerinin olduğunu savunan Bayrak, bu tür böcekleri yakalayanların tespit edilmesi halinde 1000 ila 39 bin TL arasında değişen para cezası uygulanacağı söyledi.

"BU BÖCEKLER O BÖCEKLER DEĞİL"


Vatandaşları ormanlık alanlara zarar vermemesi gerektiğine dikkat çeken Bayrak, "Büyük bir çeşitlilik anlamında doğada her zaman kendiliğinden olan her türlü bitki ve hayvanların korunması ve toplanmaması gerekir. Bu konuda tespitler yapıldığı vakit gerekli yaptırımları var. Dolayısı ile doğal dengemizin korunması adına vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerekir. Gergedan böceği biraz gereğinden fazla gündeme oturdu. Aslında çokta öyle bir şey yok. Bu böceğin pek çok türü var. buradakilerde bunun benzeri. Söylendiği gibi 90 bin dolar da etmiyor. Fakat canlı değeri olarak korunması lazım. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım" dedi

"90 bin dolarlık" haberlerinin ardından böceğe olan ilgi arttı. Peki Gergedan Böceği nereye satılır fiyatı ne kadar? doğru mu?

– "Yaban hayvanlarının yurtdışına çıkarılması ya da satılması yasaktır"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, son günlerde gündemde geniş yer bulan gergedan böcekleriyle ilgili yanlış bilgilerin aktarıldığını vurgulayarak, bu böceklerin Türkiye'nin her yerinde görüldüğünü ve bu nedenle nadir bulunan bir tür olmadığını söyledi.

Gergedan böceği yurtdışına yüksek miktarlarla satıldığı yönündeki bilgilerin de gerçeği yansıtmadığını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:

"Gergedan böceklerini sadece yurtdışında bu işe merak saran koleksiyonerler satın alabilir, bu da bir elin parmaklarını geçmeyecek düzeydedir. Son günlerde söylendiği gibi bu böceklerin bir piyasası yoktur. Zaten böyle bir durum da söz konusu değildir. Gen naklini ve bölgelerin ekolojik dengesini bozacağından yaban hayvanlarının satılması, yurtdışına çıkarılması yasaktır. Yapanlara da yüksek miktarlarda ceza verilmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın zor durumda kalmaması için bu hayvanların yaşadıkları ortamlardan toplanmaması gerekiyor. Bu böceklerin insanlara bir zararı yoktur ve çürümüş otlarla beslenirler. Ayrıca bu böcekler nadir bulunan türler değildir."

Türkiye'nin yaban hayvanları için büyük bir cennet olduğuna dikkati çeken Aslan, insanların böcekleri toplayarak doğal döngüyü bozma girişiminden uzak durmalarının çok önemli olduğunu belirtti.

– GERÇEĞİ YANSITMIYOR-

İlk olarak Bursa'nın İznik İlçesi'nde bulunan ve haberlere konu olan Gergedan böceği hakkında yurdun her yerinden haberler geliyor. Uzmanlar Gergedan böceğinin Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini söylerken 90 bin dolara satılıyor iddialarının da gerçeği yansıtmadığını vurguladılar.

UZMANLARDAN UYARI

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak, değerli olduğu öne sürülen "gergedan böceği"nin, bitki ve insanlara bir zararının olmadığını ve Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini belirtti.

YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gergedan böceğinin (Oryctes Nasicornis) Avrupa'nın en büyük böceği olduğunu ve Avrupa dışında Kuzey Afrika ile Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan'da da görüldüğünü söyledi.

Larvalarının doğada çürüyen bitkilerle beslendiğini, erginlerinin ise ilkbahardan sonbahara kadar gece saatlerinde uçtuğunu vurgulayan Koçak, şöyle konuştu:

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE GÖRÜLEBİLİR

"Gergedan böcekleri ergin dönemde beslenmez. Gerek larva, gerekse ergin dönemde insanlara karşı hiçbir zararı yoktur. Erkek bireydeki başın ön tarafında gergedan boynuzu gibi çıkıntı vardır. Bu çıkıntı dişilerde bulunmaz."

Günümüzde medyatik olan bu böcek türünün kaçak avcılar tarafından toplanarak ticaretinin yapıldığına dikkati çeken Koçak, "Diğer böcekler gibi doğal alanlarda yaşamını sürdüren gergedan böceği, Türkiye'nin her yerinde görülebilecek bir türdür. Şu anda gündemde olduğu için bu ve bunun gibi türlerin nesli her zaman tehdit altında. Varlıklarını sürdürebilmeleri için sadece toplanmalarının önlenmesi değil, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının da korunması gerekir" ifadelerini kullandı.

GERGEDAN BÖCEKLERİNİ VETERİNERE GÖTÜRÜYORLAR

Gergedan böceğinin görüldüğü yerlerden biri olan Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de bazı vatandaşlar evlerinin çevresinde yakaladıkları gergedan böceklerini belediye veteriner hekimi Hekim Kaçan'a teslim ediyor.

NESLİ TÜKENEBİLİR

Kaçan, ilçede, gergedan böceğinin özellikle ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılmak üzere yurtdışına satıldığına dair bilgiler dolaştığına işaret ederek, şöyle dedi:

"Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık bekliyoruz."

Sayfa Başı