ZİLELİ HANIMLAR TAŞTAN CEVHER ÇIKARIYOR | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

ZİLELİ HANIMLAR TAŞTAN CEVHER ÇIKARIYOR

2015-08-14
ZİLELİ HANIMLAR TAŞTAN CEVHER ÇIKARIYOR

Vali Cevdet Can, Zile'de İl Özel İdaresi'nin destekleriyle kadınlara yönelik Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından kurulan süs taşı işleme atölyesinin açılış törenine katıldı.
Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan açılış törenine Vali Cevdet Can'ın yanı sıra Zile Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş , Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer ve çok sayıda davetli katıldı.
Zileli hanımların ilçeye özgü jasper, agat ve kalsedon gibi doğal taşları işleyerek hediyelik eşya ürettiği atölyenin açılış töreninde konuşan Vali Cevdet Can, Yozgat'ın Aydıncık ilçesinin Zile'deki taşları alıp kendilerine bir marka ortaya çıkardıklarını öğrendikten sonra bu iş için harekete geçtiklerini ifade etti.
Vali Can, "Taş da sizin, toprak da sizin dedim. Biz de arkadaşlarımızdan bu işareti gördüğümüzde siz neden duruyorsunuz dedim. Biliyorsunuz bu yıl turizmi oluşturmanın altyapı yılı ilan edilmişti. Biz de turizmin alt yapısını oluşturma yılında hediyelik eşya oluşturma noktasında bir destek sağlayalım dedik" dedi.
Turizmin sadece Tokat olarak düşünülmediğini ifade eden Vali Cevdet Can, "Tokat coğrafyası itibariyle düşünüyoruz. Ortak dili oluşturmak konusunda ilçelerimize bir takım hususiyetler kazandırmamız lazım. Belli noktalarda öne çıkmamız lazım dedik. Tokat'ı geleneksel el sanatları ve geleneksel ürünler bakımından Almus Barajı, Ballıca Mağarası potansiyeli üzerinden ön plana çıkaralım dedik. Turizm potansiyelimiz büyük. Şu sözü kullandık hep. Mevlana der ki " Dünya gözü ile bakan yüzü görür. Gönül gözü ile bakan özü görür"! der. İşte biz burada tüm Tokatlıların gönül gözü ile bakmasını istiyoruz. Gönül gözü ile bakıldığı zaman sonuç odaklı işler ortaya çıkar. Böylelikle çok çabuk karar verip, bu seviyeye geldik. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
TURHAL'A DA TURHAL BEZİ ATÖLYESİ KURULACAK
Buna benzer bir atölyenini de Turhal'da da oluşturulacağını belirten Vali Cevdet Can, "İnşallah bu gibi bir atölyeyi Turhal'da da düşünüyoruz. Turhal ‘daki Turhal Bezi atölyesi olacak. Altyapısı hazır" diye konuştu.
İNSANLARIN TOKAT'A GELME SEBEPLERİNİ ARTTIRACAĞIZ
Bu tür çalışmaların yapılırken insanların Tokat'a gelmeleri için sebeplerin arttırılmasını düşündüklerini kaydeden Vali Cevdet Can, "Bunların hepsi sebep. Hepsi turizm altyapısı. Bunların kendine has turizmi de olacak. İnsanlar gelip buraya taş toplayacaklar. Bu taşların bir kısmını kendileri alacak, bir kısmı da buraya bırakacaklar. Bu atöyle gezilecek. Bunlar turizm hareketliliği. Ben hayırlı bir iş yaptığımızı düşünüyorum. İnsan dilerse taştan cevher çıkarır" şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, Zile Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ve Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, böyle bereketli bir iş nedeniyle duydukları mutluluğu dile getirerek, emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
6 ÇEŞİT DEĞERLİ TAŞ ÇIKIYOR
15 kadının başvurduğu atölyede ilçede çıkarılan jasper, agat ve kalsedon gibi doğal taşlar işlenerek isimlik, tespih ve çeşitli takı ürünü üretiliyor. Üretilen bu ürünler ilçede satışa sunuluyor. Ayrıca kadınlar ürettikleri ürününün satışından pay alıyor. Zile Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Üçköylüoğlu, burada işlenen taşların ilçeden çıkarıldığını söyleyerek, "Bunlar Zile'ye özgü çok değerli taşlar, başka bölgelerde çıkmıyor. Biz bu taşları atölyemizde işleyerek hediyelik eşya haline getiriyoruz. Taşları işleyip kolyeleri, yüzükleri içine yerleştiriyoruz. Daha sonra bunları pazarlıyoruz. Ayrıca bu taşlardan tespih de üretebiliyoruz. Zile'miz taş yönünden çok zengin, 6 çeşit değerli taş çıkıyor" dedi.
Atölyede çalışan kadınlar da, yaptıkları işten dolayı mutlu olduklarını ve evlerine ek gelir sağladıklarını söyledi.
Açılışın ardından Zile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde devam eden atölyeleri ziyaret ederek, kursiyerlerle sohbet eden Vali Cevdet Can, üretilen ürünleri beğeni ile inceledi.
14 Ağustos 2015

Sayfa Başı