MİHRİCAN BAHAR 50. SANAT YILINI KUTLADI | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

MİHRİCAN BAHAR 50. SANAT YILINI KUTLADI

MİHRİCAN BAHAR 50. SANAT YILINI KUTLADI

2015-10-07
MİHRİCAN BAHAR 50. SANAT YILINI KUTLADI

04 Ekim pazar günü akşam saat 20:00 24:00 arası Ekin Türk Tv ekranlarında canlı yayında sevenleriyle buluşan Mihrican Bahar duygu yüklü bir gece yaşadı.

Sanat hayatında yarım asrı geride bırakan, müzik dünyasına birbirinden değerli eserler katan,Tokat türkülerinin efsane ismi Mihrican Bahar, 50. Sanat yılını dostları ve sevenleriyle birlikte kutladı.

Türkiye o'nu 1979 'da TRT ekranlarında söylediği, Başındaki yazmayı sarıya mı boyadın, türküsüyle tanıdı. Tokat türkülerinin efsane ismi, Mihrican Bahar, Orhan Gencabay, Ali Ekber Çiçek, Ali Kızıltuğ gibi birçok dev isimlerle ortak projelerde yer aldı. Müzik dünyasına birbirinden değerli eserler katan sanatçı 50. Sanat yılını Ekin Türk tv ekranlarında geçmişten günümüze müzik ziyafeti vererek kutladı.

Gecenin sunumunu Tokat'ımızın değerli Halk müziği sanatçılarından Türkülerin Sultanı Seyhan Güler ve Müslüm Türkcan yaptı. Geceye İstanbul 3. Bölge Milletvekili Harun Karaca'da katıldı.

Programı düzenleyen Tokgönül Derneği adına bir açıklama yapan Bayram Güvercin, Türk halk müziğinin önemli değerlerinden biri olan sanatçımız eserleri ve yorumu ile Türk halk müziğine, bölge kültürüne önemli katkılar sağlamış, 50 yıldır söylediği Türkülerle Türkü severlerin gönlünde taht kurmuştur. Hayatını müziğe adamış sanatçımıza vefa ve sevgi gecesini düzenlemekten çok mutluyuz dedi. Etkinlik TOKGÖNÜL Derneği,Ekin TV ve Tokat'lı Derneklerin katkılarıyla yapıldı.

50.SANAT YILI PROGRAMINDAN KARELER

MİHRİCAN BAHAR KİMDİR?

Şubat 1941 Tokat'ın Reşadiye Kazasının Beşdere köyünde doğdu. 8 aylıkken anne kucağında, geçimini ormancılık ve hayvancılıkla sağlayan Tokat'a 35 km uzaklıktaki Sarıtarla köyüne geldi. Çocukluk yıllarını geçirdiği Sarıtarla köyünden kader o'nu İstanbul yoluna düşürdü.

İstanbul'da tanıdığı tek kişi olan eniştesi Rahmetli Hüseyin DEMİREL o'nu konfeksiyonda bir işe yerleştirdi. Tek oda tuttu ve orada yaşamaya başladı. Devamını Mihrican BAHAR şöyle anlatıyor;

"Konfeksiyonda çalışırken bir gün patronumuz: ‘Kızlar, ben kumaş almaya gidiyorum. Burası size emanet' dedi. Biz işe devam ederken kızlar dediler ki: ‘Hadi sırayla türkü söyleyelim.' Sıra bana geldi. Memleket hasreti, sıla hasreti gözümde tütüyordu. Ana, baba, kardeş hepsine hasrettim. Bir uzun hava tutturdum.


‘Kışlalar doldu bugün

Doldu boşaldı bugün
Gel kardaş görüşelim
Ayrılık oldu bugün
Naçar elinden vah vah yar yar yar'

Sesim o kadar yapmış ki, yan atölyedekiler kapıda dizildi. Tam o sırada patronumuz elinde kumaşlar geldi. Kim dedi, bu türküyü söyleyen, çabuk dedi bana söyleyin. Ben başımı yere eğdim, başıma gelecekleri sezmiştim. Ben idim ustam, dedim. ‘Çabuk, makine bırak, direk yukarı gel. Senin işine son veriyorum. Tüm millet bırakmış işi gücü seni dinliyor. Hadi kızım sen git, ses sanatçılığı yap, ekmeğini oradan kazan' dedi. Ben yalvardım yakardım, ne yaptıysam. ustamı ikna edemedim. Anladım orada işim bitmişti."

1965 yılında bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı oyuncu Baki TAMER'i bürosunda ziyaret edip durumu anlattı, ses sanatçısı olmak istediğini söyledi. Baki TAMER'in yardımıyla Urfalı Cemil CANKAT ile birlikte turneye çıktı. Turnede sahneye çıktığı ilk yer Trakya da Kırklareli'in Lüleburgaz ilçesi idi.

1 yılın süren turnenin sonunda yeteri kadar tanınmadığı düşüncesiyle, işçi olarak Almanya'ya gitti. Siemens fabrikasında işçi olarak çalışırken saz üstadı Halim GİRESİNOĞLU ile tanıştı. Halim GİRESİNOĞLU'nun vasıtasıyla Almanya'da düzenlenen ses yarışmasına katıldı ve 1. Oldu.

1970 yılında Türkiye döndükten sonra yanık sesi ve yöresel okuyuş tavrını hakkıyla icra etmesiyle dikkat çeken sanatçı birçok kaset ve plak yaptı. Pelit film sahibi yönetmen Hidayet PELİT'in teklifiyle ile Uğraş (ölümden ötesi yok) (1973) ve Ben Köyümün Delisiyim (1980) filmlerinde rol aldı.

Kaset çalışması için tanıştığı TRT Yücel PAŞMAKÇI ve arkadaşlarının tavsiyesiyle radyo ile tanıştı. Radyo ile tanışmasıyla birlikte bilinmeyen Tokat türkülerinin derlemelerini yaparak TRT arşiv kayıtlarına alınmasını sağladı.

Mehmet ÖZBEK'le tanışması o'nu radyodan sonra beyaz camın önüne çıkardı. Türkiye o'nu 1979 'da TRT ekranlarında söylediği "Başındaki yazmayı" türküsüyle tanıdı.

Başçiftlik ise 1984 yılından düzenlenen 1. Halı ve Spor Festivalinde söylediği "Halı dokurum halı" türküsüyle yakından tanıma fırsatı buldu.

Mihrican BAHAR; Orhan GENCEBAY, Ali Ekber ÇİÇEK, Ali KIZILTUĞ ile ortak projelerde de yer aldı.

Mihrican BAHAR; Murat AKKAYA gibi değerli bir sesi, yöresel müziğimize kazandıran kişidir. Murat AKKAYA o günleri şöyle anlatıyor;
"1978'de İstanbul'a geldim ve ilk olarak Şemsi Yasduman'ın saz dükkanın da o zamanlar istanbul radyosu sazcılarından biri olana Kenan Şavklı'dan usül dersleri aldım. İstanbul radyosuna mahalli sanatçı olarak 5 türkü okudum ve denetimlerden geçtikten sonra TRT radyosunda yayınlanmaya başladı. Aynı zamanda düğün salonların da çalmaya başladım.
İlerliyen aylardan sonra o zamanlar tanınmış sanatçı ve köylümüz olan Mihrican BAHAR ve Bahar Kasetçilikle tanıştım. Bu sayede Bahar kasetçiliğe 1980 yılın'da Gülyarim olan ilk kasetimi çıkardım. "

2011 yılında 45. Sanat yılını kutlayan Mihrican BAHAR, Tokat türkülerini ülkemizde ulusal düzeyde ilk söyleyen ve tanıtan sanatçıdır.

Cahit DÜNDAR ile evli olan Mihrican BAHAR, Volkan ve Bahar adında iki evlada sahip.


Başlıca albümleri;
1. Dereler Gölgelendi
2. Mihrican BAHAR - 4
3. Mihrican BAHAR - 5
4. Mihrican BAHAR - 8 (Kınalım)
5. Almanya'dan yar gelir
6. Bir kuzu taş dibinde (Yokluk)
7. Bir Lokma Ekmek İçin
8. Deli Şükrü
9. Derdimi Dağlara Yandım
10. Evlimisin Bekarmısın
11. Kara Çadırın Kızı
12. Nerden Geliyon Yolcu
13. Fadiğim
14. Derdimi Dağlara Yandım
15. Mihrican Bahar - 7
16. Bulamadım



Sayfa Başı