KIŞIN NASIL BESLENMELİYİZ? | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

KIŞIN NASIL BESLENMELİYİZ?

Kış hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

2015-10-30
KIŞIN NASIL BESLENMELİYİZ?

Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yer alıyor. Vücudun dışarıdan çeşitli toksinlere, virüslere karşı kendini koruyabilmesi için bağışıklık sistemine özellikle dikkat etmesi gerekir.

İŞTE KIŞIN HER DERDE DEVA BESLENME ÖNERİLERİ..

Doğal antibiyotik sarımsak

Sarımsak içeriğindeki aktif maddelerden dolayı oldukça güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuar bir besindir. Özellikle gribal enfeksiyon ve soğuk algınlarına karşı korunmak istediğimiz bugünlerde günde 1 diş sarımsak yemek alışkanlık haline getirmeli. Dikkat edilmesi gereken sarımsağın pişirilmesi yerine çiğ olarak tüketilmesidir. Salatalara, yoğurt veya cacığa yahut pişmiş yemek ve çorbalara ateşten aldıktan sonra eklenebilir.

Tavuk suyuna çorba

Yüzyıllardır soğuk algınlığına iyi geldiği söylenen tavuk çorbasının, soğuk algınlıklarında semptomların kötüye gitmesini önlediği söylenir. Tavuk suyu ile yapılan çalışmalarda bu çorbanın üst solunum yolu enfeksiyonlarını hafifleten anti-inflamatuar (iltihap önleyici) özelliklerinin olabileceği bildirilmiş. Aynı zamanda da biriken mukusun atımını kolaylaştırabileceğine dair görüşler bulunmakta. Yararı kesin ispat edilmemiş olsa da, tavuk suyu çorba gribal enfeksiyonlarda ihtiyaç duyulan sıvı desteğini sağlayabilir. Tavuk sulu çorbayı, zencefil, sarımsak ve kekik ile zenginleştirerek faydalı etkilerini arttırabilirsiniz.

Meyve saati

Gün içerisinde gerek öğünlere acıkmayı engellemek gerekse meyve tüketimini desteklemek için meyve saatleri olmalı. Bu meyve saatleri mevsim meyvelerinden elma, armut, nar, muz, C vitamin içerikleri yüksek olan kivi, portakal, mandalina, greyfut şeklinde çeşitlendirilmeli. Meyve yemeyi sevmeyenler veya tercih etmeyenler taze sıkılmak ve bekletmemek kaydı ile sularını tercih edebilirler. Ancak unutulmamalı ki meyve bütün olarak yenildiğinde alınan posanın da vücuttaki atıkları temizlemede süpürge görevi vardır, daha yararlıdır.

Çinko ve C vitamini

Bağışıklık sistemini güçlendirmede vitamin ve minerallerden çinko ile C vitamini çok önemlidir. Çinko için kırmızı et, badem, ceviz, kabak çekirdeği, zencefil kökü, yumurta, tam tahıllar, bulgur gibi besinlerde bulunur. Her gün 10-15 adet badem veya 2-3 bütün ceviz içi veya 1 çay bardağı kadar kabak çekirdeğini beslenmenize ekleyip ekmeklerinizi de tam buğday ekmeği şeklinde tercih edebilirsiniz. C vitamini için ise kuşburnu, biber, maydanoz, portakal, mandalina, limon, greyfut, meyveleri tercih edilebilir. Bunun yanı sıra ıspanak, karnabahar, lahana, brokoli, brüksel lahanası da C vitamini içerir. Ancak C vitamini ısıya, havaya karşı çok hassas olduğundan pişirme sırasında kayıplar olabilir. Grip sırasında daha çabuk etkisini göstermesini isterseniz hastalığın şiddetli olduğu günlerde C vitamini-çinko destekleri de doktorunuz gözetiminde alternatif olabilir.

Bol sıvı tüketimi

Soğuk havanın etkisi ile azalan su tüketimi, terlemenin de olmadığı kış aylarında vücuttan toksin atımı için çok daha önem kazanmakta. Gün içerisinde bol su içmek alışkanlık haline getirilmeli. Su içmenin yanı sıra bitki çayları da sıvı alımına katkıda bulunabilir. Ihlamur, adaçayı, zencefil gibi bitki çaylar, elma-tarçın, böğürtlen şeklinde karışık meyve çayları da toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkilidir. Özellikle zencefil çayı soğuk algınlıklarında üşüme, titreme gibi hastalık komplikasyonlarına karşı direnç gösterilmesini sağlayabilir. Ekinezya bitkisinin çayı ise gribal enfeksiyonlarda çabuk toparlanma sürecini sağlar. Bitki çaylarını hazırlarken içerisine bir dal tarçın ve bir iki diş karanfil eklenerek tadı ve içeriği zenginleştirilebilir. Sıvı alımı ayrıca mukusun yumuşayıp, kolay atılabilmesini desteklediği için gribal enfeksiyonların etkili tedavi yöntemlerindendir.

Çiğ sebzeler

Her öğünde mutlaka çiğ mevsim sebzelerinden bulundurulmalı. Kahvaltıda mevsimine söğüş domates, salatalık dilimleri, kırmızı biber, maydanoz, dereotu; öğle ve akşam yemeklerinde ise bol yeşillikli salatalar olmalı. Sebzelerin içerisinde C vitaminini desteklemek amaçlı, kış aylarındaki salata soslarında özellikle limon tercih edilmeli.

Yeterli protein

Yeterli miktarda protein almak vücut direncini sağlamada önemlidir. Et, tavuk, balık çeşitleri, yumurtanın yanı sıra süt ve süt ürünleri, kurufasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller de protein kaynaklarıdır. Mutlaka bir öğünde et grubu, yumurta veya kurubaklagillerden bir çeşit bulundurulmalı.

Probiyotikler

Kış aylarında vücudunuzun yararlı bakteriler açısından desteklemek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Örneğin probiyotiklerden zengin yoğurt, kefir, fermente süt ürünleri düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak sağlığını olumlu etkileyerek genel sağlığı iyileştirici görev üstlenirler. Böylece dışarıdan antibiyotik ve ilaç takviyeleri yerine, doğal antibiyotik etkisinde probiyotiklerden destek alarak daha rahat bir kış dönemi geçirebilirsiniz.

Sayfa Başı