KOMANA ANTİK KENTİ ÇALIŞTAYI YAPILDI | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

KOMANA ANTİK KENTİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

Komana Antik Kenti'nde Roma ve Helenistik döneme ait....

2015-11-14
KOMANA ANTİK KENTİ ÇALIŞTAYI YAPILDI
Tokat Komana Antik Kenti Çalıştayı Vali Cevdet Can, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe ve ilgililerin katılımı ile yapıldı.
Çavuşoğlu Tower Otel'de yapılan çalıştayda konuşan Vali Cevdet Can, Tokat'ın antik kentler ile ilgili birisi Komana, diğeri Sebastapolis Antik Kenti olmak üzere iki büyük değeri olduğunu söyledi. 2004 yılında kazı çalışmaları başlayan Komana Antik Kenti ile ilgili geleceğe yön vermek için Komana Çalıştayının düzenlendiğini belirten Vali Cevdet Can, "Tokat'ın bir çok alanda sıçraması artık an meselesi. Bir söz vardır; "Zamanı gelmeyince çiçek açmaz" diye. Biz o sıçramaya sadece bir enerji vermek istiyoruz" dedi.
Gelecekte şanslı ve avantajlı olmak, dünya platformunda aranılan, gezilen bir yer olmak için önce hazır olunması gerektiğinin altını çizen Vali Cevdet Can, bunun için de yönetim anlayışının değiştirilip, kurumsal çalışma anlayışı yerine tüm kurumların işbirliği koordinesinde yeni bir yönetim anlayışının benimsendiğini kaydetti.
Ülkemizin 2023 hedefleri ile bağlantılı olarak ilimizin de 2023 hedeflerine realize edilmesi ve bunun için de hazırlık yapılması gerektiğini belirten Vali Cevdet Can, "2015 yılı ilimizde turizme hazırlık yılı olarak ilan edilmişti. Bu çerçevede değişik alanlarda bir çok sunumlar ve değerlendirmeler yaptık. Turizmi de sadece bir yönlü değil, çok yönlü ele aldık. Yaylasından ovasına kadar. Hepsini hemen hemen masaya yatırdık" diye konuştu.
İlimizi geleceğe hazırlarken turizm, tarım, yatırım, proje, eğitim sosyal hizmet ve gençlik gurubu olmak üzere 5 gruba ayırdıklarını söyleyen Vali Cevdet Can, turizmin antik kentler bölümü ile alakalı ilimizde 2 tane büyük değer olduğunu söyledi. Bunlardan birisinin Komana Antik Kenti, bir diğerinin ise Sebastapolis Antik Kenti olduğunu kaydeden Vali Cevdet Can, " Komana Antik kenti ile alakalı öyle bir sistem kuralım ki geleceğe ışık tutsun ve bunu biz ekonomik değere dönüştürelim. Çünkü yaptığınız işlerin ekonomik değere dönüştüremezseniz hiçbir anlam ifade etmez. Burada amacımız bunu bir an önce ekonomik değere dönüştürmek. Bu topraklar arkeolojik bakımdan Danişmentliler, Osmanlılar ve Selçuklular döneminde Türkiye'de en çok araştırılan kitap yazılan 10 ilden biri. Buradan yola çıkarak antik kentleri bir kitaba dönüştürmemiz lazım.
Komana Antik Kentinden çıkan eserleri kimseye kaptırmak istemiyoruz. Oradan çok güzel eserler çıkıyor. Buradan çıkan eserlerin tescilini yapalım ve bu ürünleri artık Komana adı ile çıkaralım. Oradan çıkan ürünlerin tescilini tamamladıktan sonra gelen insanlar hem hediyelik eşya yapma noktasında hem de Türk modasına kazandırılacak desenler noktasında büyük bir gayret göstereceğiz. En büyük dileğim burada yapılan hizmetin, buradaki insanlar için ekonomik değere dönüşmesini sağlamaktır. Özellikle bunu arzu ediyoruz" dedi.
Bu topraklar için antik çağda güzel isimler söylendiğini belirten Vali Cevdet Can, " Bir kitapta okumuştum. Anadolu için ‘Güneşin Avlusu' denmiş. Aslında medeniyetlerin üst üste çakıştığı bu kadar güzel, verimli topraklar dünyada ender. Çok rastlayamazsınız. 4-5 medeniyet üst üste oturmuş. Komana Antik Kentinden bakalım ne çıkacak. İnşallah güzel şeyler çıkacak ve tüm Türkiye'de dolanacak" şeklinde konuştu.
Komana Antik Kentini kendi özelinde korumak kaydıyla yanı başındaki Gümenek'i turizm rekreasyon alanı, fuar alanı, spor tesisleri ile geliştirmek istediklerini de sözlerine ekleyen Vali Can, " Geçmişte orası cıvıl cıvılmış. Orayı yeniden kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde geliştirmek istiyoruz. Aynı şekilde Antik çağın, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini içinde barındıran turizm cazibe alanı inşa etmeye çalışıyoruz" dedi.
Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ise, arkeolojik, kültürel, tarihin korunma sürecinde belediyenin rolü, yaptığı çalışmalar ve yapması gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Belediye denildiğinde akla alt yapıdan üst yapıya, diğer taraftan insanların temiz çevrede yaşanabilir bir kent yaşamasından sağlıklı ürünler yemesine kadar birçok görevin geldiğini ifade eden Başkan Eroğlu, "Biz sadece belediyemizi bunlarla ibaret görmüyoruz. Güzel bir söz var; 'Bir şehrin geleceği yöneticilerinin vizyonuna bağlıdır' diye. Biz onun için vizyonumuzu şehrin ekonomisinden istihdamına, şehrin daha bir üst lige çıkması için gereken neler varsa yapılması, diğer taraftan tarih ve turizme katkı sağlamamız gerektiği düşüncesi ile çaba gösteriyoruz" diye konuştu.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Akyüz de, Komana Antik Kenti'nde yaklaşık 8 yıldır devam eden kazı çalışmalarında önemli eserlerin ortaya çıkarıldığını kaydetti.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas ise, Komana Antik Kenti'nin Tokat'a katkıları konusunda sunum yaptı. Komana'nın önemli bir ticaret ve ibadet merkezi olduğuna dikkat çeken Erciyas, kazı çalışmalarında önemli eserlerin ortaya çıkarıldığını ifade ederek, "Komana, Milattan Önce ikinci 100 yıla kadar kazılarda elde ettiğimiz Helenistik, Roma dönemi, önemli bir orta Bizans üzerine Danişmend yerleşimi. Üzerine Selçuklu ve Osmanlı yerleşimi ile bugünkü Gümenek köyü cumhuriyet dönemi yerleşimi olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
Erciyas, Komana'da cam şişe gibi nadir bir eser bulunduğunu ifade ederek, "Belki bir, belki iki tane örneği var. Onlarda özel koleksiyonlarda yer alıyor. Bu camın ithal edildiğini düşünüyoruz. Kazıda bulunan bir çift altın küpe ise Fatımi Hanedanlığı'ndan geliyor. Yani Mısır'dan buraya ulaşmış bir altın küpe. Bu tür eserler ve daha nice ithal edildiğini anladığımız seramik ve çanak çömleklerle Tokat'ın o günlerde dahi ne kadar önemli bir ticari kesişme noktasında olduğunu ortaya koyuyor bu veriler" dedi.
KOMANA ANTİK KENTİ
Tokat-Niksar ve Tokat-Almus yolunun üzerinde Yeşilırmak Nehri kenarında yer alan Komana Antik Kenti'nde Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları 8 yıldır devam ediyor. Komana, Armenia'dan gelen tüccarlar tarafından çokça rağbet edilen bir ticaret merkezi olarak biliniyor. Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana'da yapılan kazı çalışmaları önümüzdeki yıl da devam edecek.
Sayfa Başı