Solgun, Tokat'ta Üreticilerle Buluştu | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Solgun, Tokat'ta Üreticilerle Buluştu

Tütün Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı

2016-01-25
Solgun, Tokat'ta Üreticilerle Buluştu

Tütün Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, ziyaretlerini sürdürüyor.

Bir süre önce kurulan Tütün Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanlığı'na seçilen Şeyhmus Solgun, Ege Bölgesi'ndeki ziyaretlerinin ardından Karadeniz'e gitti. İlk olarak Tokat'a geçen Solgun, burada tütün üreticileriyle bir araya geldi. Ziyaretle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Genel Başkan Şeyhmus Solgun, dünyada en fazla pazarı olan ürünün tütün olduğunu belirterek, tütünün dünya ticaretin de en fazla işlem gördüğünü söyledi. Solgun; "Ortalama yıllık tütün ihracatı 80 bin tondur ve bu da üretimin yüzde 85'ine tekabül ediyor. Sadece 46 ülkeye ihraç edilen tütünün bedeli ise 400 milyon dolardır. İthal edilen tütün ise 85 bin tondur ve bunun tutarı da yaklaşık 500 milyon dolardır" dedi.

Türk tütününün kalite olarak 112 ülke içerisinde ilk beşte yer aldığını dile getiren Solgun, "Son zamanlarda ülkemizde tütün ithalatı, ihracatın önüne geçmiştir. Dolaysıyla ithalata bağımlı hale gelmiş durumdayız. Tütün sadece sigara olarak görülmemelidir. Kimyasal pazarında da yoğun olarak kullanılan bir maddedir. Zirai ilaçlamada, ilaç fabrikalarında olmak üzere parfümeri, kolonya gibi ürünlerde de kullanılmaktadır. Ülkemizde yaklaşık tütün üreticisi sayısı 70 bindir. Bu sektörde ise 7 bin 500 kişi çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bütün Avrupa ülkelerinde tütün üreticilerine destek sağlandığını, Türkiye'de de bu desteğin sağlanması gerektiğinin altını çizen Solgun, "Ülkemizde tütün ve tütün ürünlerinden sağlanan vergi, yıllık 20 milyon TL'dir. Diğer tarım ürünlerine sağlanan desteklerden tütün üreticilerinin de faydalanmasını ve üretilen tütünlerden alınan vergi oranının düşürülmesini talep etmekteyiz. Yeni kurulan Tütün Üreticiler ve Pazarlama Kooperatifiler Birliği'ne Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veya TPDK tarafından destek verilmesini beklemekteyiz" şeklinde konuştu.

Daha sonra Erbaa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Yılmaz Köksal ve yöneticilerle bir araya gelen Solgun, burada çalışmalarını anlattı. Türkiye'de tütün üretimi yapan çiftçilerin sorunlarıyla ilgili, havza bazında üretimi yapılan bitkisel ürünlere verilen desteğin benzerini, tütün üretimi yapan üreticilere de verilmesi gerektiğini dile getiren Solgun, yapılması gereken çalışmalarla ilgili çiftçilerden görüş aldıklarını söyledi.

Şeyhmus Solgun'un ziyaretinin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal ise, tütündeki sorunların çözümü konusunda katkı vermeye hazır olduklarını söyledi.

Sayfa Başı