TOKAT'TAKİ ÖRNEK UYGULAMA FENOMEN OLDU | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

TOKAT'TAKİ ÖRNEK UYGULAMA FENOMEN OLDU

Bu uygulama sosyal medyada büyük ilgi gördü.

2016-02-21
TOKAT'TAKİ ÖRNEK UYGULAMA FENOMEN OLDU

Çocukları Akülü araba ile ameliyathane uguluması sosyal medyada büyük övgü aldı.

İşte Yüzbinlerce defa paylaşılan o kare ...

Tokat Devlet Hastanesi'nde başlatılan uygulamayla hasta çocuklar, ameliyathane sürecini keyifli yaşamaları, moral ve motivasyonlarının arttırılması amacıyla "akülü araba"larla ameliyathaneye götürülüyor.

Hastane Yöneticisi Cengiz Yakıt, gazetecilere yaptığı açıklamada, ameliyat öncesi dönemin çocuklar için stresli olduğunu söyledi.

Bu dönemde çocukların sıklıkla korku, kızgınlık, kaygı ve suçluluk duyguları yaşadıklarını belirten Yakıt, "Çocuğun yaşı, hastalığın niteliği, hastanede geçirilecek süre ve yapılacak ameliyatın tipi çocuğun endişe düzeyini belirleyen durumlardır. Yaşı ve gelişim düzeyi ne olursa olsun, bütün çocukların ameliyat öncesi dönemde fiziksel, duygusal ve bilişsel (bilgiye dayalı) yönden ameliyata hazırlanmaya gereksinimleri vardır" dedi.

Yapılan araştırmalarda ameliyat öncesi hazırlık programı uygulanan çocukların, ameliyat sonrası dönemde daha az kaygı yaşadıkları, daha kısa sürede, normal aktivitelerine döndükleri ve bu çocuklarda saldırgan davranışlar, ayrılık kaygısı, uyku ve yeme sorunları gibi ameliyat sonrası sorunların daha az görüldüğünü ifade eden Yakıt, şunları söyledi:

"Ameliyat öncesi iyi bir hazırlık programı uygulanmayan çocuklarda ameliyat sonrası dönemde uykusuzluk, iştahsızlık, okul problemleri gibi sorunların daha sık görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenlerden dolayı birçok hastanede, çocuklarda ameliyat öncesi hazırlık olarak; uygulanacak girişimler hakkında çocuk ve ebeveynlerin bilgilendirilmesi, anne ve babanın çocuğun yanında olmasının sağlanması, hastane ve ameliyathanenin tanıtımının yapılması, güdüleyici oyunların oynatılması, hikaye kitaplarının okutulması ve resim çizdirilmesi gibi uygulamalar yapılmaktadır. Genel sekreterimiz Dr. Mehmet Erşa'nın önerisi ile Tokat Devlet Hastanesi olarak bu uygulamalara ilaveten çocuğun ameliyathaneye götürülmesi sürecini keyifli bir hale getirip, moral ve motivasyonlarını arttırmayı amaçlayarak çocukları akülü arabalar ile ameliyathaneye transfer işlemini başlattık."

Yakıt, akülü arabaların hasta güvenliğini riske atmayacak şekilde emniyet kemerli olduğunu ve çocuğun kendisi, anne, baba ya da hastane personelinin komuta edebilmesini sağlayacak şekilde dizayn edildiğini bildirdi.

Sayfa Başı