TOKAT'TAN ÜLKENİN DÖRTBİR YANINA | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

TOKAT'TAN ÜLKENİN DÖRTBİR YANINA

25 bin adet demir halkayla...

2016-03-10
TOKAT'TAN ÜLKENİN DÖRTBİR YANINA

Tokat'ta 67 yaşındaki emekli Sami Elçin, 25 bin adet demir halkayla yaklaşık bir ayda yaptığı zırhlı muhafız takımlarını sipariş üzerine Türkiye'nin farklı noktalarına satıyor. Tokat'ta Sağlık İl Müdürlüğünden 16 yıl önce emekli olan 4 çocuk babası Sami Elçin, bilgisayar programcısı çocukları ile birlikte hobi olarak Osmanlı dönemi savaş aletleri yapmaya başladı. Oğulları 41 yaşındaki Ercan ve 34 yaşındaki Recep Elçin'in kılıç, ok ve kalkan yapmasından esinlenen Sami Elçin ise kendilerine gelen demir halkalardan zırh muhafız takımı yapmaya karar verdi. İlk başlarda olukça zorlanan Sami Elçin daha sonra haftanın beş günü bu işle uğraştı. Elçin, yaklaşık 25 bin halkayı birleştirerek yaklaşık bir ayda bir zırh yaptı. Günde sekiz saat çalışarak ayda bir zırh yapan Sami Elçin, bunları ise tanesini 3 Bin TL'den satıyor.

"BİR AYDA TAMAMLANIYOR"

Çocuklarının teşviki sonrası zırh yapmaya başladığını söyleyen Sami Elçin, "Bunların her birinde 25 bin tane demir halka var ve bir ayda ancak tamamlanabiliyor. Bu da günlük 8, 9 saat çalışmak kaydıyla. Bir halkan bir defa da değil, beş defa insanın eline geliyor. Çünkü gelen halkaların ağızlarını açmak, sonda bunları tamamen çekiçle kapatmak gerekiyor. Eğer pense ile kapatırsanız açılır. Açılmaması için mutlaka her birinin çekiç vurmamız gerekiyor. Şu anda ki zırhlar savaşa katılmayacağı için biz sadece gösteriş için veya eskiyi yaşatmak için yapıyoruz" dedi.

"TALEP ÇOK"

Kentte bu işi sadece kendisinin yaptığını kaydeden Sami Elçin, şöyle konuştu: "Türkiye'nin farklı noktalarından sipariş geliyor. Ayrıca filim çekenler kiralık istedi vermedim. Samsun'a, Trabzon'a, Kütahya'ya, Bursa'ya, Amasya'ya isteyen oldukça gönderdim. Zaten bunu zevk için yaptığımdan dolayı, isterlerse yapıyorum. Talep çok oluyor ama ağırlığını görünce vazgeçiyorlar. Ancak bunları mehter takımları, belediyeler, okullar alıyor. Başka türlü alan yok. Bunların her biri 11 kilo geliyor. Zaten insanların giyip gezmesi imkansız bunu. Bu uğraş beni dinlendiriyor, stresimi atıyorum."

Sayfa Başı