Tokat-Amasya Yolunda HES PROTESTOSU | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Tokat-Amasya Yolunda HES PROTESTOSU

Tokat-Amasya Karayolunu bir süre trafiğe kapatarak

2016-03-12
Tokat-Amasya Yolunda HES PROTESTOSU

Amasya'nın Yeşildere Köyü sınırları içerisinden geçen Yeşilırmak üzerine kurulması planlanan hidro elektrik santraline (HES) karşı çıkan köylüler Tokat-Amasya Karayolunu bir süre trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Tokat'ın Turhal İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıkta olduğu halde Amasya il sınırı içerisinde yer alan Yeşildere Köyü'nden geçen Yeşilırmak üzerine özel bir firma tarafından HES yapılmasına karar verildi. Köylüler yapılması planlanan HES'e karşı çıkarak konuyu yargıya taşıdı. Ancak, bu süre içerisinde firmanın araçları köyün giriş yolunun sağ tarafından bulunan ormanlık alanda çalışma başlattı. Çalışma kapsamında ormanlık alanda çok sayıda ağaç yıkılarak, yol açıldı. Çalışmaların başladığını öğrenen köylüler köy girişinde bir araya geldi. Yeşildere Köyü sakinlerine ayrıca komşu Keçili, İbecik ve Sarıkız Köyü'nün bazı sakinleri ile CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Amasya İl Başkanı Reşat Karagöz destek verdi. Kalabalık gruba CHP Milletvekilleri açıklama yaparak, köylülerin yanında olacaklarını bildirdi.

YOLU KESTİLER

Burada toplanan grup daha sonra araçları ile yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Tokat-Amasya Karayoluna çıkarak tek şeridi trafiğe kapattı. Bunun üzerine bölgeye jandarma ekipleri gönderildi. Bu esnada CHP'li milletvekilleri ile görevli bir asker arasında konuşma yaşandı. Yaklaşık beş dakika boyunca trafiğe kapatılan karayolu yapılan görüşmenin ardından tekrar trafiğe açıldı. Bu esnada köylüler, 'Susma sustukça sıra sana gelecek' şeklinde slogan atarak yolun kenarına çekildi.

"YARGI SONUÇLANANA KADAR ÇALIŞMA YAPILMAYACAK"

CHP Milletvekili Kadim Durmaz, konunun yargıda sonuçlanana kadar çalışma yapılmayacağını anlatırken, şöyle dedi:

"İdari yargı sonuçlanıncaya kadar yerel mülki amirlerle görüşeceğiz. HES sahipleri ile de onlar görüşecekler. Yargı sonuçlanana kadar burada çalışma yapılmayacak. Yargının verdiği karardan sonra da platform ve bunun hukuki temsilcileri ikinci aşamalı planlarını yapacaklar. Ama kimseye zarar vermek, devlet, millet, özel mülkiyet malına zarar vermek gibi bir hakkımızın olmadığını biliyoruz."

Yeşildere Köyü Muhtarı Hakan Bozdemir, köylerinde HES yapılmasını istemediklerini belirterek, "Vatandaşın o kadar arazisi tahrip olacak. Ormanı o kadar tahrip ettiler. Biz HES yapılmasını istemiyoruz" diye konuştu. Köylülerde çalışmaların durdurulmasını istedi.

Sayfa Başı