YGS sonuçları ve sınav soruları ne zaman açıklanacak? | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

YGS sonuçları ve sınav soruları ne zaman açıklanacak?

2016 YGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2016-03-13
YGS sonuçları ve sınav soruları ne zaman açıklanacak?

2016 YGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?


13 Mart 2016 tarihinde uygulamaya alınan YGS Sonuçlarının 25 Mart 2016'da açıklanması bekleniyor.YGS Sınav sonuçları nereden öğrenilecek?

Adaylar YGS sınav sonuçlarını; T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile (https://sonuc.osym.gov.tr) adresinden sonuçlarını öğrenebilirler.Ayrıca adaylar;2016 YGS Sonuçları Sayısal Bilgilerine ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr/) internet adresinden erişebileceklerdir.

YGS 2016 Soru ve Cevapları Ne Zaman Açıklanır?

2016-YGS'de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen % 20'si (32 soru) sınavın tamamlanmasından hemen sonra tüm telif hakları bedelsiz devredilerek tüm adayların ve ilgililerin erişimine ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr/) İnternet sitesinden açılacaktır. Soruların geri kalan % 80'i de sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra, 10 gün süreyle, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr/) üzerinden adayların TC kimlik Numaraları ve kişisel şifreleri ile adayların cevap kağıdı görüntüsü, cevap anahtarı ile birlikte adayların kişisel bilgi edinme amaçlı erişimine açılacaktır. Bu sorulara ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiç bir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal işlem başlatılacaktır. 2016-YGS soruları hakkında yapılacak uygulama hakkında ise kamuoyu daha sonra bilgilendirilecektir.

LYS 2016 başvuruları nasıl yapılacak?

2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2016) kapsamında 13 Mart 2016 tarihinde Merkezimiz tarafından yapılan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS 2016) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir.

LYS'lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS'lere başvuru yapmak isteyenlerin, 13 Nisan 2016 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru süresi uzatılmayacaktır.

LYS'ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2016) Kılavuzu, LYS'ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adaylar, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemelidir.

LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabilecektir. Başvurusunu Başvuru Merkezi aracılığıyla yapan adaylar 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir.

LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.

LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar; tüm PTT işyerlerinden, Akbank, T. Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve DenizBank'ın tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilirler.

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:

1) Hangi LYS'lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların LYS'lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.)

2) Sınav ücretini yatırmak (Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 30.00 TL'dir. Sınav ücretini yatırmak başvuru için yeterli değildir, başvurunun tamamlanmasını sağlamaz.)

3) İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak (Sınav ücreti yatırıldıktan sonra başvuru işlemi bireysel olarak İnternet aracılığıyla aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) ya da bir başvuru merkezinden tamamlanmalıdır).

4) Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden mutlaka kontrol etmek, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamak

LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacaktır. Adaylar, girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir.

Başvuru işleminden önce bankaya sınav ücretinin yatırılmış olması gerekir. Başvuru işlemleri sırasında aday hangi LYS'lere gireceğini bildirecektir. Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler (*) vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2016-LYS'lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacaktır.

* Turizm Fakültelerinin YGS puanı ile öğrenci alan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları (M.T.O.K.) programlarına, 2016-ÖSYS'de Yükseköğretim Kurulu kararı gereğince LYS puanları ile öğrenci alınacaktır.

Adayların hangi LYS'lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvurusunu İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı." uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.

İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvurularını bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır.

Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ONAY KODUNU görevliye bildirecekler ve görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru tamamlanacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.

Adaylar, bireysel olarak İnternet aracılığıyla veya bir başvuru merkezi aracılığıyla sınava başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir.

Sınava Kaç Kişi Katıldı?

Üniversiteye girişte birinci aşama olarak uygulanan YGS bugün yapıldı. Milyonlarca öğrenci YGS sınavlarında ter döktü. Tek oturumda düzenlenen ve saat 10.00'da başlayan sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. YGS saat 12.40'ta tamamlandı.

Sabah erken saatlerde sınav merkezlerinin önüne gelen üniversite adayları 09.30'dan itibaren güvenlik kontrolünden geçirilerek salonlara alındı. 2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu sınav, 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile düzenlendi.

Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportlarını göstererek girdi ve kendi sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturdu. Sınav binalarına hiç bir eşya alınmadı. Adayların sınavda kullandığı kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından verildi. Adaylar sadece yanlarında şeffaf pet şişe içinde su getirebildi. YGS sınav maratonu sonrası merakla beklenecek olan sınav sonuçları ve soruları ile ilgili ayrıntıları haberimizden takip edebilirsiniz...

YGS NEDİR?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı olarak liselerin son sınıfında eğitim gören ve mezun olacak öğrencilerin girebildiği YGS sınavı, öğrencilerin üniversiteye geçiş yapabilmesi için girilmesi gereken bir sınavdır. Yıl içerisinde iki aşamalı olarak yapılan sınavda, birinci sınav sonucuna göre ikinci sınava girmeye hak kazanan öğrenciler belirlenmektedir. YGS sınavının yapılmasının ardından ÖSYM tarafından YGS sınavının soru ve cevapları yayınlanmaktadır.

YGS'de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olmak üzere öğrencilere 4 bölümde sorular soruldu. Her bölümde 40 sorunun sorulduğu YGS'de toplam soru 160 olurken, öğrenciler her biri soru için 1 dakikalık bir süreye sahip oldu. Öğrencilerin yıl boyunca eğitim gördükleri müfredat üzerinden seçilen ve hazırlanan sorularda doğru şıklara göre YGS puanları hesaplanmakta. YGS 1, YGS 2 gibi 6 puan türü bulunan YGS'de öğrenciler sayısal, sözel ya da eşit ağırlık gibi bölümlerine göre puanlarını öğrenebilecek.

YGS PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ

YGS'de puan hesaplaması her bölüm için ayrı ayrı yapılmaktadır. Hesaplamada ilk olarak ham puan hesaplanmaktadır. Ham puan hesaplaması için her bölümdeki doğru cevaplardan dört yanlış için bir puan çıkartılmaktadır. (4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir) Bu ham puanın yanında ÖSYM tarafından standart sapmalar hesaplanarak puanlara eklenecek.

YGS PUAN LİMİTİ

24 Aralık'ta yapılan Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) uygulanan 140 baraj puanının 150'ye çıkartılması kararı alındı. Bu karar 2016-ÖSYS'de uygulanmaya başlanacak.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bir süre önce tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için başarı sıralaması sınırı getirdik, olumlu sonuçlar aldık. Bunlar girdi esaslı düzenlemelerdi. Çıktı esaslı yeni düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. Kalite Kurulu'nu kurduk. Üzerinde çalıştığımız Yükseköğretim Yasası çalışmamızda da kalite odak noktamız olacak. Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları, ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da arttırması üzerine bu kararı aldık. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapıldı. Bu karara eğitim öğretim süreçlerinde de iyileştirmenin eşlik etmesi için çalışmalarımızı sürdürdürüyoruz."

Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10'dan yüzde 12.5'e çıkması yani 16 net doğru eşiğinin 20 net doğruya yükselmesi anlamını taşıyor.

YÖK, bir süre önce de tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için sıralama tabanı getirerek ilk defa taban puanları yükseltmişti. Tıp için 40 bin, hukuk 150 bin, mühendislik (ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç) 240 bin, mimarlık için de 200 bin barajı getirilmişti.

Önceki yıllarda 16 net yapan barajı aşarken artık 20 net yapan ikinci aşamaya girmeyi hak edecek.

LİSANS programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya karşılık gelen 180 baraj puanı; ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10'luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanıyordu.

Bugüne kadar çeşitli YGS puan türleri için, her biri 40 sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanındaki toplam 160 sorudan oluşan testlerin her birinden 4 ham puan (net) yani toplamda 16 ham puan (net) alan adaylar 140 olan baraj puanı elde ediyorlardı. Ancak adayların YGS puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinin en az ikisinden 0.5 veya daha fazla ham puan almaları gerekiyordu. Fakat, 4 test yerine sadece 2 testten de ham puan şartını sağlayan adaylar, örneğin YGS-5 için Türkçe'den 11, Temel Matematikten de 0.5 ham puan almaları halinde 140 baraj puanını ancak geçebiliyordu.

Sayfa Başı