ERBAALILAR YAPRAĞINA SAHİP ÇIKTI | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

ERBAALILAR YAPRAĞINA SAHİP ÇIKTI

Erbaa Yaprağına Sahip Çıkıyor Platformu tarafından....

2016-03-26
ERBAALILAR YAPRAĞINA SAHİP ÇIKTI


Tokat'ın Erbaa ilçesinde ürettikleri asma yaprağının tescillenmesinin önüne geçildiğini öne süren "Erbaa Yaprağına Sahip Çıkıyor Platformu", Cumhuriyet Meydanı'nda düzenledikleri basın açıklamasıyla Tokat Valisi Cevdet Can'a tepki gösterdi.

Erbaa'da asma yaprağı üretimi yapan çiftçiler ürettikleri asma yaprağının 'Erbaa Yaprağı' ismiyle tescillenmek yerine Vali Cevdet Can'ın kararıyla 'Tokat Yaprağı' ismiyle tescil edilmek istendiğini iddia ederek Vali Can'a tepki gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Erbaa Narince Bağ Yetiştiricileri Derneği, Şoförler Odası, Erbaaspor Kulübü, Güreş İhtisas Kulübü, Muhtarlar Derneği, Muhtarlar, çiftçiler, vatandaşlar ve İstanbul'dan Erbaa'ya gelen Erbaa Dernekler Federasyonu ile Erbaa Köy Dernekleri destek verdi.

Erbaa'da asma yaprağı üretiminden yılda 100 milyon TL'lik gelir elde eden çiftçiler, ürünlerinin coğrafi işaret ve marka tescilinin olmaması sebebiyle pazarlama sorunu yaşadı. Pazarlama sorunlarının çözülmesi için girişimde bulunan çiftçilerin geçen yıllarda Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı tescil talebi reddedildi. Tokat Valisi Cevdet Can'ın Erbaa ziyareti sırasında konuyu yeniden gündeme getiren çiftçiler, Tokat Valisi'nden marka tesciliyle ilgili yardım istedi. Ancak Vali Can'ın asma yaprağını 'Erbaa Yaprağı' olarak tescillettirmek yerine 'Tokat Yaprağı' ismiyle tescillettirmek için girişimde bulunduğu iddiaları ilçe sakinlerinin tepkisini çekti. Üretimini Erbaa'da yaptıkları ürünün aynı adla anılmasını isteyen çiftçilere çok sayıda STK ve vatandaş destek verdi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasından önce ilçeye bağlı Ballıbağ, Üzümlü ve Bağpınar köylerden minibüslerle meydana gelen çok sayıda kadın tepkilerini dile getirmek için meydana sofra kurup yaprak sardı. Kadınlar sardıkları yaprakları vatandaşlara ikram etti.

Erbaa Yaprağına Sahip Çıkıyor Platformu adına hazırlanan basın bildirisini Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gökalp Coşkun okudu. Yaprak ve üzüm satışının ilçe ekonomisine katkısı 100 milyon TL civarında olduğunu ifade eden Coşkun, "Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, Şoförler Odası Başkanlığı, Erbaa Narince Bağ Yetiştiricileri Derneği, Köy Muhtarları ve İstanbul'dan buraya kadar gelen değerli Dernek Başkanlarımız ile beraber Coğrafi İşaret Tescili için ortak bir çalışma yürütmekteyiz. Fakat bu konuda il bürokrasisi ve Sayın Tokat Valimizle anlaşamıyoruz. Onlar 'Tokat Yaprağı' diye tescil alınmasını istiyor ve destekliyorlar. Vali Beyin talimatı ile bu çalışmaları Sanayi İl Müdürlüğü yürütmektedir. Bizler de ısrarla üç bin yıldır bu topraklarda üretilen asma bağ yaprağının her yerden farklı bir lezzete ve kaliteye sahip olduğunu iddia ediyoruz ki bu tüm Türkiye tarafından bilinen bir gerçektir. Biz üzüm ve yaprak yetiştiriciliği konusunda iki bin yıllık tecrübeye sahibiz. İki bin yıl önce kabul edilen gerçeği Sayın Valimiz kabul etmek istememektedir. Vali Bey Tokat'ı sadece il merkezinden ibaret bir yerleşim yeri olarak görmekte ve ona göre politikalar izlemektedir. Unutulmamalıdır ki Niksar cevizi, Tokat kebabı, Zile pekmezi, Turhal yoğurtmacı ve Erbaa yaprağı ile bir bütündür. İlçelerin marka değerlerinin artması il merkezini güçlü kılacaktır" dedi.

Tokat Valiliği'nin resmi internet sitesinden yaptığı açıklamayı da değerlendiren Coşkun, "Coğrafi işaret tescilinin alınması isteminde valilik devrede değildir. Coğrafi işaret tescili için STK ve resmi kurumlar başvuruda bulunurlar. İlçemizde bir temayül şekildedir. Yöneticilerimiz genellikle STK'larla istişare halinde onlara bazı konuların yapılması için talimat verirler. Yapılan basın açıklamasını biz yetersiz buluyoruz. Bizim bildiğimiz gerçekler Sayın Vali beyin bu konuda Sanayi İl Müdürlüğü'ne ve Tokat'taki diğer STK'lara bu konuda çalışma yapılmasıyla ilgili, özellikle Tokat yaprağı konusunda çalışma yapılması konusunda talimat verdiğini net biliyoruz. Bizim buradaki ana sıkıntımız coğrafi işaret alınması için bilimsel anlamda özelliklerini anlatan raporların üniversiteler tarafından verilmesi gerekiyor. Bizim tek engelimiz üniversite bağlamında yapılacak çalışmalarda bize karşı duyarsız kalınmasıdır" diye konuştu.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Tokat Valiliği ise resmi internet sitesinden yazılı açıklama yaparak iddialara cevap verdi. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bazı yazılı basın organları ile sosyal medya kuruluşlarında Valiliğimiz izni ile bağ yaprağının coğrafi işaret tescili müracaatının yapıldığına dair haberler yer almıştır. Bilindiği üzere coğrafi işaretler yörenin kültürü, tarihi, sanatı, sosyolojik yapısı ile birebir ilgili olup yöreye ekonomik değer katmakta ve ayrıca yörenin ulusal ve uluslararası tanıtımında da önemli katkılar sağlamaktadır. İlimiz coğrafyası ile özdeşleşen bağ yaprağının coğrafi işaret tescilinin alınması gerektiği her platformda Valiliğimizce önerilmiştir. Coğrafi işaret tescil başvuruları mevzuat gereği Türk Patent Enstitüsü'ne yapılmakta olup başvuru için Valilik iznine gerek duyulmamaktadır. Her kurum veya kuruluşun başvuru hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla sosyal medyada ve bazı yerel basın kuruluşlarında bağ yaprağının coğrafi işaret tesciline ilişkin ilgili kuruma Valiliğimizce müracaat edildiğine dair yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

Sayfa Başı