Sık Dişini Helasında Çalışmalar Başladı | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Sık Dişini Helasında Çalışmalar Başladı

Osmanlı döneminde 1600'lü yıllarda yaptırılan...

2016-05-24
Sık Dişini Helasında Çalışmalar Başladı

Tokat'ta tarihi Sulusokak'ta bulunan ve halk arasında 'Sık dişini helası' diye bulunan Osmanlı döneminden kalma yapıda belediye tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Yapının müzeye dönüştürülerek turizme kazandırılması planlanıyor.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Sulusokak Çarşısı'nda bulunan ve Osmanlı döneminde 1600'lü yıllarda yaptırılan, son yıllarda ise depo olarak kullanılıp, ardından boşaltılan yapıda bir hafta önce başlatılan çalışmaları inceledi. Osmanlı döneminde esnafın kullandığı tek umumi tuvalet olan, halk arasında 'Sık dişini helası' olarak bilinen yapı içerisinde gezen Başkan Eroğlu, daha sonra açıklamalarda bulundu.

"MÜZE HALİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Sulusokak'ta çok sayıda tarihi yapının bulunduğunu söyleyen Başkan Eroğlu, bu tarihi canlandırmak için çalıştıklarını söyledi. 'Sık dişini' helasında çalışmaları belediye olarak bir hafta önce başlattıklarını belirten Başkan Eroğlu, "Tabi bildiğimiz kadarıyla 15'inci yüzyılda bu mekanın yapıldığını öngörüyoruz. Burası zaman zaman insanların hamam, zaman zaman ise umumi ihtiyaçlarını giderdiği mekan olarak kullanılmış. O dönemlerde 12 tane ticaret hanı varmış, bu mekanlarda. Bir çok insan kalırmış bu mekanlarda ve buraya gelip yıkanırlarmış, ya da ihtiyaçlarını burada giderirlermiş. Kendi yüzyıl içerisinde buranın ilk olma özelliği var. Böyle bir mekana biz Türkiye'de rastlamadık. Buranın tapusu belediyemizde. Biz de belediye olarak burayı müze haline dönüştürelim, hem iç hemde dış cephesini dokusuna uygun bir mekan haline getirelim ve insanların ziyaretine buraları açalım istiyoruz" dedi. Buradaki çalışmaların 8 ay sürmesi bekleniyor.

ADI NEREDEN GELİYOR

Sulusokak Çarşısı'nda bulunan ve Osmanlı döneminde çevre esnafının kullandığı tek tuvalet olan yapıya o dönemde esnafın uzun kuyruklar oluşturmasından ve birbirlerine 'Sık dişini' demesi nedeniyle bu ismin verildiği belirtildi.

Sayfa Başı