Biyonik Kulağı Kayboldu, Duyamıyor | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Biyonik Kulağı Kayboldu, Duyamıyor

Furkan'ın duyabilmesi için....

2016-06-23
Biyonik Kulağı Kayboldu, Duyamıyor

Tokat'ta başına yerleştirilen biyonik kulakla sesleri duyan 15 yaşındaki Furkan Koç'un kulağına taktığı işitme cihazı, Ankara'dan dönüşte kayboldu. Aynı sorunu yaşayan küçük kardeşinin camdan attığı sanılan cihaz nedeniyle 14 gündür duymayan Furkan Koç'un ailesi yenisi 20 bin lira olan cihazı temin edebilmek için çare arıyor.

Tokat'ta Karşıyaka Mahallesi'nde yaşayan Yakup ve Sevda Koç çifti, 15 yıl önce dünyaya ilk gelen çocukları Furkan'ın 5 aylık iken tedavi amacıyla Tokat Devlet Hastanesi'ne götürdü. Burada yapılan incelemede doktorlar, Furkan'ın işitme engelli olduğunu belirledi. Büyük üzüntü yaşayan Koç ailesi, 4 yaşına geldiğinde Furkan'ı doktorların tavsiyesi üzerine Ankara'ya götürdü. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan ameliyatta Furkan'ın sol kulağının arka kısmı biyonik kulak yerleştirildi. 7 yılda bir değiştirilen işitme cihazı ile duyum sağlamaya başladı. Ancak Koç ailesinin 5 yıl önce dünyaya gelen ikinci çocukları Yusuf da ağabeyi gibi işitme engelli olarak dünyaya geldi. Koç ailesi, yine aynı yöntemle iki yıl önce Ankara'ya giderek küçük çocukları Yusuf'a da biyonik kulak taktırdı.

YOLDA GELİRKEN KAYBOLDU

Kentte özel bir alışveriş merkezinde asgari ücret ile çalışan baba Yakup Koç, yüzde 20'sini kendisinin ödediği kalanını devletin karşıladığı 20 bin lira olan çocuklarının cihazların kontrolü için ailesi ile birlikte geçtiğimiz hafta Ankara'ya gitti. Burada yapılan kontrollerin ardından Koç ailesi Tokat'a doğru yola çıktı. Ancak yol sırasında otomobil arkasında bulunan Yusuf, uyuyan ağabeyinin kulağında bulunan işitme cihazını açık olan camdan dışarıya attı. Kente dönen aile ise büyük oğulları Furkan'ın kulağında bulunan işitme cihazının olmadığını fark etti. Bunun üzerine Koç ailesi, Tokat-Ankara arasında mola verdikleri yerlere yeniden dönerek arama yaptı. Fakat gerek mola verilen yerlerde, gerekse otomobil içerisinde yapılan aramada cihaz bulunamadı. 7 yılda bir devlet tarafından 5'te 4'ü karşılanan cihazı geçtiğimiz yıl yenileyen Koç ailesi, süre dolmadığı için cihazı yenileme şansı bulamayınca çaresiz kaldı. Parayla alınması gereken yeni cihaz için arayışlara başladı.

"İKİSİ DE AMELİYAT OLDU"

Anne Sevda Koç, iki çocuğunun da işitme engelli olarak dünyaya geldiğini söyledi. Bu durumun doktorlar tarafından genetik olarak belirlendiğini söyleyen anne Koç, "İki çocuğumun da kulak arkasına bir çip koyuyorlar. Beyne dalgalar yayıyor. Bu olmadan normal işitme cihazı yeterli gelmiyor. İkisi de o yüzden ameliyat oldu. Bu işitme cihazındaki mıknatısı çipin üstüne koyarak duyum sağlıyorlar" dedi. Anne Koç, "İki hafta oldu, Furkan duyamıyor. Kendisini odaya kapattı. Devlet bu cihazı 7 yılda bir değiştiriyor. Biz de şu anda alacak durumda değiliz, yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Borsa Ortaokulu'nda 8'inci sınıfa geçen Furkan ise, yardım edilmesini beklerken, kardeşi Yusuf'un kullandığı cihazın kendisine uymadığı öğrenildi.

Sayfa Başı