Domates ve Biber Hasadında Mekanizasyon | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Domates ve Biber Hasadında Mekanizasyon

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 1-3 Eylül tarihleri arasında

2016-08-29
Domates ve Biber Hasadında Mekanizasyon

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kasap, tarımsal mekanizasyonun önemine değinerek, "Domates ve biber hasadında makine kullanılabilir. Bunu yapanlar var biz Tokat için ne yaparız diyoruz" dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 1-3 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan 30. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi'ne ev sahipliği yapacak. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan GOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kasap, 40 yıldır devam eden kongrelerden 12 tanesinin Ankara, İzmir İstanbul gibi illerde uluslararası, diğer ulusal düzeydeki kongrelerin ise Tokat, Samsun, Konya gibi illerin ziraat fakülteleri yapıldığını söyledi. Tarıma dayalı sanayinin, tarımın, tarımsal mekanizasyonun beraber gelişmesi en önemli faktör olduğunu ifade eden Kasap, "Çünkü tarımın gelişmesi tarıma dayalı sanayinin gelişmesine bağlı. Geleneksel yöntemlerin yerini teknolojik araçlara bırakarak hızlı yapılması. Bunlara bağlı araçları da daha hızlı ve mekanizasyonunu gelişmiş hale getiriyoruz. Ekim, ilaçlama ve toplama gibi her aşamasında kullanılan mekanizasyonlar üretiyoruz. Aynı şeyler hayvancılık sektöründe ve seracılıkta da geçerli. El değmeden yapılan bu işlemler tarımsal mekanizasyonlar sayesinde bu seviyeye geldi. Tek düğme ile binlerce hayvana ve bitkiye ulaşılıyor. Bunlar da mekanizasyonun gelişmesi sonucu oluşan değerler. Bu seneki çalışmaların ulusal seviye de Tokat'a yapılıyor olmasının yanında önemi; Türkiye'nin Ziraat Fakültelerinden, Tarım Bakanlığı'na bağlı ilgili birimlerden, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili uzmanlarından oluşan 250-300 civarı katılımcı gelecek. Bu proje Tokat'ı tanıtma amacı da içeriyor. Çünkü aralarında burayı görmemiş insanlarda olacak. Tokat'ı tanıtma açısından ulusal bir toplantının Tokat'ta yapılacak olması da bizi memnun etti" dedi.

Rektör Yardımcısı Kasap, tarımsal mekanizasyonun bölgesel olarak önemiyle ilgili değerlendirmede bulunarak, "Tarımsal mekanizasyonda bu araştırmalar sonucunda; bölge açısından düşündüğümüz de daha çok sebze hasadı konusunda biraz geriyiz. Patates hasadı var ilaçlamada sorun yok. Ama domates ve biber hasadında makine kullanılabilir. Bunu yapanlar var biz Tokat için ne yaparız diyoruz" diye konuştu.

Sayfa Başı