TÜRKİYE'NİN İLK BEYAZ PATATESİ | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

TÜRKİYE'NİN İLK BEYAZ PATATESİ

Türkiye'de sadece Başçiftlik'te yetişen...

2016-09-22
TÜRKİYE'NİN İLK BEYAZ PATATESİ

MİLLİ PATATES ÇEŞİDİ LİSTESİNE TÜRKİYE'NİN İLK BEYAZ PATATESİNİ TESCİL ETTİRTİĞİMİZ 1. BAŞÇİFTLİK BEYAZI PATATES HASAT VE TANITIMI

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, 10 yıldır sürdürdüğü Başçiftlik Beyazı üzerine yaptığı çalışmalar neticesinde 19 Nisan 2016 itibariyle milli patates çeşidi listesine Türkiye'nin ilk beyaz patatesini tescil ettirerek eklemiş olduk. Bu bizim müthiş sevinç kaynağımız. Ülkemiz için bir gurur olduğunu düşünüyorum. Çünkü yıllardan beri 100'ün üzerinde patates çeşidi üreten, yabancı ülkelerin, Almanya'nın, Hollanda'nın, Fransa'nın, Amerika'nın ve Fransa'nın çeşitlerini üreten bir ülkeydik. Artık yerli çeşitlerin üretim zamanı gelmiştir diyebiliriz.

Bu sene ilk kez ilçemiz içerisindeki Koşaca Mevkisine dikimini gerçekleştirdiğimiz tecilli tohumların hasattını yapacağız.


1850'li yıllara ülkemize getirilen patates, gıda değerinin yeterince anlaşılamaması nedeniyle,başlangıçta ülke genelinde fazla bir gelişme gösterememiştir. Ancak, ilerleyen zaman içerisinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de patatesin değeri anlaşılmış ve insanlar tarafında gıda maddesi olarak değişik şekillerde tüketilmeye başlamıştır.
İlçemizde patates üretimi Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yapılmaktadır.Kasım ÖZCAN tarafından yazılan ‘'Bizim Köy'' adlı eserinde 1925 yılının Kasım Ayında ilçemize gelerek 8 yıl görev yapan Mahmut MAKALA adlı Başçiftlik ‘in İlk öğretmeninin anılarının anlatıldığı eserinde İlçemizde ki patates ekimin nasıl başladığı ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.İlçemizin ilk öğretmeni olan Mahmut MAKALA patatesin Başçiftlik'e Ordunun köylerinden at sırtında 7 saatlik bir yolculukla getirildiğinin ancak o yıllarda henüz ekiminin yapılmadığını ,kendi girişimiyle ilk patates ekiminin yapıldığını yine ayrıntılarıyla kitapta anlatmıştır.
Yaklaşık 100 yıldır ilçemizde üretimi yapılan patates,ilçemizde yaklaşık 5241 da arazide üretimi yapılmaktadır.Yıllık ortalama üretimin 7-8 bin ton civarı olduğu hesaplanmaktadır.Üretilen patatesin %90 ‘ı İlçemize özgü Başçiftlik Beyazı % 10 u da sarı patates olarak bilinen klasik ticari patates cinsidir.İlçemize özgü Beyaz patates kendine has aroması ve tadı ile diğer patates cinslerinden ayrılmakta özellikle kızartma,közleme ve hamur işlerinde tercih edilmektedir.Eylül ayında hasadı yapılan patates Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerince özellikle ercih edilmektedir.Üretici tarafından doğrudan satışı yapılan patatesin irilik ve kalitesine göre 2016 fiyatları 1,5 -2 T.L arasında alıcı bulunmaktadır.Satış sorunu bulunmayan ilçemiz patatesi yüksek kalite ve aroması nedeniyle diğer patates çeşitlerinin yaklaşık 2 kat fiyatına alıcı bulmakta ve talepler hasat öncesinden başlamaktadır.
Türkiyede sadece İlçemizde yetişen''Başçiftlik Beyazı'' patatesini farklı kılan en önemli özellikler ilçemizin yüksek rakımı,toprak yapısı,yetiştirilmesinde doğal tekniklerin kullanılması,ve tohumluk olarak kullanılan babadan oğula aktarılan 100 Yıllık orijinal Başçiftlik Beyazı tohumlarıdır.
İlçemize özgü Beyaz patatesle ilgili ilk çalışmalar 2007 yılında Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Güngör YILMAZ tarafından 2007 yılında başlamış ve 2014 yılında tamamlanmıştır.Bu Çalışmaların tamamlanmasından sonra 2014 yılında çeşidi tescil etmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne müracaat edilmiş yapılan incelemeler sonucu 20.04.2016 tarihinde ‘'Başçiftlik Beyazı'' adıyla Türkiyenin Tescilli İlk Beyaz Patates çeşidi olarak tescil edilmiştir.

Sayfa Başı