TOKAT’TA KAMUYA AİT ENERJİ TESİSİ KALMADI DEDİ VE | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

TOKAT’TA KAMUYA AİT ENERJİ TESİSİ KALMADI DEDİ VE

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Almus ve Köklüce Hidroelektrik Santralinin yok pahasına...

2016-10-11
TOKAT’TA KAMUYA AİT ENERJİ TESİSİ KALMADI DEDİ VE

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Almus ve Köklüce Hidroelektrik Santralinin yok pahasına satılmasını eleştiren yazılı bir açıklama yaptı.

Durmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
"Yıllardır özelleştirilmeleri gündemde olan Almus Hidroelektrik Santralı ve Niksar Köklüce Hidroelektrik Santralleri yok pahasına satıldı. Santraller özelleştirme İdaresine devredilerek satışları gerçekleştirildi. İlimizin iki büyük enerji santralı için 5 Eylül 2016'da başlayan ihale süreci, kapalı zarf ve daha sonra açık arttırmayla belirlenen fiyatla özel bir şirkete satıldı.

Almus ve Köklüce HES, sadece 10 yıllık gelirine satılmıştır.

Böyle iki tesis yeniden yapılmak istense devlete maliyeti 1 Milyar TLyi geçmektedir. Ama ne yazık ki kamuya ait bu kritik yatırımlar 750 milyona satılmıştır.

Tokat geçtiğimiz yıllarda özelleştirme sonucu kapanan Sigara Fabrikası'nın şokunu atlamamışken, Turhal Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi gündemdeyken, Almus HES ve Niksar HES'in özelleştirilmesiyle bir darbe daha yedi.

Almus ve Köklüce HES'in satılması sonucu AKP iktidarı ile Tokat'ta kamuya ait enerji üretim tesisi kalmadı!
Kadrolu elektrik ve makine işçileri ise 4/C statüsüne alınacak, başka alanlarda istihdam edilecek, hak ve ücret kayıpları yaşayacaklar. Tokatlılar 4/C mağduriyetinin ne demek olduğunu TEKEL işçilerinden gayet iyi biliyor.

Bu Santrallerde çalışan işçilerimizin durumu TEKEL işçilerimizin durumu gibi olmamalı. Bu koşullarda 3.500-4.000 TL maaş alan bir işçi 1800-2000 TL maaşa mahkûm edilecek. Ülkemizde moda ifadeyle "taşeron" şirket çalışanlarının durumu da halen belirsizliğini koruyor. "

Normal bir elektrik santralinde 6-7 metreküp sudan 1 KW elektrik üretimi yapılırken, Köklüce HES'te 1 metreküp sudan 1 KW elektrik üretimi yapıldığına dikkat çeken Durmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Köklüce HES ülkemizdeki en gözde tesislerden biri, yani altın yumurtlayan tavuktur. Ülkemizin enerjide dışa bağımlı olduğu gerçeği ortada iken, böylesi önemli bir elektrik santralinin özelleştirilmesini anlayabilmiş değiliz. Ancak bunun anlamı Cumhuriyetin kazanımlarını bir bir satıp yönetemediğiniz ekonomide günü kurtarma telaşıdır."

Sayfa Başı