Salih Temiz'in Kaleminden | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Salih Temiz'in Kaleminden

Potansiyelini keşfet. Çünkü değerlendirilmeyen bir değer...

2016-11-21
Salih Temiz'in Kaleminden

Mehmet Emin Saraç... Cumhurbaşkanımızın elini öptüğü bir toplum önderi insan.. Çoğumuz maalesef bilmiyor ve tanımıyoruz.

Erbaa deyince sadece meşhur yaprak dolması mı aklınıza geliyor? Tarihimizi bilmeden bugüne anlamak, bugün yapmamız gerekenleri yapmadan güzel bir gelecek inşa etmek mümkün mü?

Ülkemiz, Türkiye'miz için de kullanılan bir slogan.. Potansiyelini keşfet. Çünkü değerlendirilmeyen bir değer faydası kullanabilinecek bir potansiyel yok olmaya mahkum. Çünkü değerini bilmediğimiz varlıklar bize ve kültürümüze herhangi bir değer katmıyor.

Kültür gezileri ile büyük şehirlerimizle Erbaa'mız arasında temalı gezi köprüleri kurabiliriz. Bunun için potansiyelimiz var mı bir düşünelim?

Bir öğrenci gurubu (örneğin bir otobüs dolusu) Erbaa'ya gitse, Akça köyündeki tarihi camimizi hocamızdan dinlese, Tanoba'da balık yese, kültür evinde tarihimiz hakkında bilgi alsa, küçük yaylaya çıksa, konaklama için bir öğrenci yurdunda kalsa .... Bunu yapacak potaniyelimiz var mı?

Köylerden kamyonla büyükşehirlere erzak, şehirlerden köylere ev eşyaları gönderme potansiyelimiz var mı? Köyde yetişen ürünlerden (patates, elma armut, yaprak) göndersek.. Köyde emanetleri alan kamyon büyükşehirlerde belli noktalarda teslimat yapsa. Örneğin Gümüşalan köyünden verilen koli ve çuvallardaki emanetleri İstanbul içindeki Pendik, ümraniye, levent, bağcılar, beylikdüzünde alıcılara teslim etse.. Aynı araç İstanbul'dan Erbaa'ya dönerken kıyafet, ev eşyaları vs götürse.. Bunu yapacak potansiyale sahip miyiz?

Dolu bir pil düşünün. O pille birkaç elektrikli aleti çalıştırabilirsiniz. O enerjiyi harekete geçirebilirsiniz. Faydalı veya zararlı her işte kullanabilirsiniz. Ya o pili hiç kullanmazsak ne olur? Belli bir süre sonunda içindeki enerji kendi kendine biter değil mi? Potansiyel pilin içindeki enerji. Kullanabilene faydalı sadece..

İnsan ve toplumla ilgili konular da aynı şekilde.. Sizin hangi aileye, hangi memlekete veya hangi topluluğa ait olduğunuz kadar bu potansiyeli ne kadar kullanabileceğiniz de önemli. Kimimiz anne babalarımızın, akrabalarımızın ürettiği enerjiyi kullanıyor, kimimiz de bu enerjiyi hiç kullanmadan tükenmesini yani pilin boşalmasını izliyoruz.Şehirlerde yaşayan, kökü Anadolu'ya dayanan herkesin sorunu bu. Köyündeki memleketinde tanıdıkları şehirlere taşıyıp bu kaynakları hakkıyla kullanan veya kullanmayanlar.

Eş dost akrabalarla bu bağları canlı tutup, akrabalık ve hemşehrilik potansiyelini muhabbet, ziyaret, saygı, sevgi hareketine dönüştürenler ve dönüştüremeyenler. Sizin Erbaa'lı kaç tane akrabanız olmasının bir önemi yok. Bunların ne kadarıyla kişisel ve ailevi bağlarınız, ziyaretleriniz ve muhabbetiniz var .. Mesele bu aslında. Zaten bu ilişkiler canlı tutulmassa çoluk çocugun akraba ve memlektiyle hiçbir ilişkisi kalmayacak..

Potansiyel başka nerde karşımıza çıkıyor? Cebimizde 100 liramız var diyelim. Bu parayı akıllıca kullanan biri hem kendine ve ailesine hem de etrafına faydalı işler yapabilir. Aynı 100 lirayı başka birisi hiçbir ihtiyacını karşıyamadan bitirebilir.Etrafımızda bunun örnekleri var mı bir düşünelim isterseniz. Bakış açısı yani 100 lirayı ne olarak gördüğünüz, kendinize seçtiğiniz yol, rota, belirlediğiniz hedef verimliliği belirleyen temel faktör. Biliyor musunuz kıtlıkla,yoksullukla mücadele eden dünyamızda hiçbir zaman kaynak sorunu olmadı. Herkese yetecek kadar yiyecek, para ve eşya var. Biz insanlar bunların dağıtımını ve paylaşımını düzgün yapmadığımız için sorunlar yaşanıyor. Kendinden başkasını düşünmeyen insan kendi düşmanını da böylelikle kendisi üretmiş oluyor. Potansiyeli hem sosyal hem iktisadi konularda doğru kullanmak hayatta başarı ve mutluluğu açan kapı aslında. Dalındaki meyve, bardaktaki su, kapısı çalınmayan komşu, arayıp sorulmayan eş dost akraba veya para, mal, mülk.. Bu potansiyelleri enerjiye çevirmek mümkün. Bunun yolu da bakış açınızı düzeltmek ve yolunuzu doğru seçmek.. Yolunuzu doğru seçmek deyince Ömer Ekinci'nin "Senin Yolun" kitabını özellikle tavsiye ediyorum. Elimizde olmayanlar için ağlamak yerine elimizdeki potansiyeli kullanarak güzel işler yapabiliriz.

Kalalım hep birlikte sağlıcakla.

Salih Temiz...

Sayfa Başı