Başkan Aziz Kocaoğlu Beraat Etti | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Başkan Aziz Kocaoğlu Beraat Etti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu tüm sanıkların...

2017-02-27
Başkan Aziz Kocaoğlu Beraat Etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin 129 kişinin yargılandığı davada aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu tüm sanıkların beraatine karar verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin 129 kişinin tutuksuz yargılandığı davada aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu tüm sanıklar beraat etti.
İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Kocaoğlu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Duruşmayı CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Murat Bakan, Ali Yiğit, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Zekeriya Temizel, Özcan Purçu ve Atilla Sertel ile bazı belediye başkanları da izledi.

Kimlik kontrolünün ardından sanıklar beraatlerini talep etti, sanık avukatları da müvekkillerinin beraat etmesi konusunda takdirin mahkeme heyetinde olduğunu belirtti.

Sanık Tülay Azeri'nin avukatı Emin Azeri'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında tutuklu bulunan dönemin İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Durdu Kavak'ın tanık olarak dinlenmesi talebi, mahkeme heyetince yargılamaya katkı sunmayacağı gerekçesiyle reddedildi.

Mahkeme Başkanı Tamer Bulam, soruşturma ve kovuşturmanın genişletilmesi yönünde bir talebin olmaması üzerine mütalaa için duruşma savcısı Zafer Sercan Yetişer'e söz verdi.

Savcı Yetişer, 29 sayfalık mütalaasında ortada bir örgüt ve hiyerarşik yapı olmadığını, ihaleye fesat karıştırma suçunun oluşmadığını, delillerin hukuka aykırı toplandığını, gizli tanık ile tanık ifadelerinin hukuki değer taşımadığını, davada "zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir" mantığından yola çıkılarak hazırlanan bilirkişi raporlarının geçersiz sayılması gerektiğini belirterek, tüm sanıkların beraat ettirilmesi yönünde mütalaa verdi.

Bunun üzerine alkış tutan seyircileri, Mahkeme Başkanı Bulam, "Burası tiyatro alanı değil, mahkeme düzenini bozmayalım." diyerek uyardı.

Kısa aranın ardından mahkeme heyeti, "toplanan deliller hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle" aralarında Kocaoğlu'nun da bulunduğu 129 sanığın beraatine karar verdi.

Ayrıca, dava sürecinde yaşamını yitiren sanık Alaattin Eraslan hakkındaki davanın düşürülmesi ve soruşturma aşamasındaki kamu görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

KOCAOĞLU'DAN AÇIKLAMA

İzmir Adliyesi çıkışında, mahkemenin verdiği beraat kararını değerlendiren Aziz Kocaoğlu, yargı sürecinin 5 yıl sürdüğünü hatırlattı.

Yargılanan arkadaşıyla beraat ettiklerini dile getiren Kocaoğlu, "Adalete inandık ve sadece adalet istedik. Bizim 5 yıldır savunduğumuz konular tek tek ele alınmış incelenmiş ve yasaya uygun olmayan, kural dışı, ahlak dışı hiçbir işimizin olmadığı tekrar tescil edildi. Savunmamda, 'Bu iddianame bizim şeref vesikamızdır.' demiştim. Bu iddianamenin şeref vesikası olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin onurunun, gururunun ve namusunun nasıl çalıştığının tekrar ispatlanmasıdır" diye konuştu.

Aziz Kocaoğlu, kendilerine düşenin, yarından itibaren İzmirli hemşerilerinin hizmetinde daha büyük projelere imza atmak olduğunu dile getirdi.

"Allah tüm namuslu insanlara böyle acı ve sıkıntı göstermesin" diyen Kocaoğlu, kendilerine inananlara teşekkür etti.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2011 yılının mayıs ve kasım aylarında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bazı belediye çalışanlarına yönelik "ihalelerde yolsuzluk ve organize suç örgütü kurma" gibi suçlamalarla operasyon düzenlemiş, 130 kişi gözaltına alınmış, 18'i tutuklanmıştı.

Olayı soruşturan cumhuriyet savcısı, hazırladığı iddianamede, sanıklara "ihaleye fesat karıştırma, suç örgütü yöneticisi olmak, suç örgütüne üye olmak, resmi belgede sahtecilik, suçu bildirmemek ve görevi kötüye kullanmak" gibi suçlamalar yöneltmişti.

Kocaoğlu için 397 yıla kadar hapis cezası istenen davada 2012 yılında tutuklu sanıklar tahliye edilmiş, sanıklardan Alaattin Eraslan 2013'te hayatını kaybetmişti.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.

İddianameyi hazırlayan Savcı Birol Çengil, HSYK tarafından meslekten ihraç edilerek, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Sayfa Başı