Dracula'nın Esir Tutulduğu Kaledeki Kazı Sona Erdi | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Dracula'nın Esir Tutulduğu Kaledeki Kazı Sona Erdi

Tokat Kalesi'nde Ceylan yolu olarak tabir edilen tünelde 150'nci metrede...

2017-09-11
Dracula'nın Esir Tutulduğu Kaledeki Kazı Sona Erdi

Kont Dracula'nın esir tutulduğu Tokat Kalesi'nde Ceylan yolu olarak tabir edilen tünelde 150'nci metrede su çıkması nedeniyle çalışmalar sonlandırıldı.
Vali Dr. Ömer Toraman, Tokat Kalesi'ndeki çalışmalarda bundan sonraki hedefin kale surlarının sağlamlaştırılması ve onarımı olduğunu söyledi.

Vali Toraman, çalışmaların devam ettiği Tokat Kalesi'nde Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır'ın da katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda kalede devam eden çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Toraman, Tokat Kalesi'nde Ceylan yolu olarak tabir edilen tünelde 150'nci metrede su çıkması nedeniyle çalışmaların sonlandırıldığını söyledi.

Vali Toraman, "Tokat kadim bir şehir. Buna ait emarelerin ve eserlerin de çok bulunduğu bir şehir. Bunlardan başta gelen Tokat Kalesi. Tokat Kalesi, kalıntıları itibariyle kale fonksiyonunun önem taşıdığı çağlarda ihtişamıyla nam salmış bir kale. Danışmentname'nin şahitliğiyle ifade edebiliriz ki bölgenin Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında da merkezi bir rol oynamış. Danişmentliler Tokat Kalesini ele geçirdikten sonra bölgedeki fütuhatlarını yoğunlaştırmışlar ve Türk-İslam hakimiyetini bu bölgede tesis etmişler. Bu mekanın tarihimiz ve medeniyetimiz açısından önemine binaen de Kültür ve Turizm Bakanlığımız geçmiş yıllarda kalede bazı kazı faaliyetlerinde bulunmuş. Kale surları terk edildikten sonra zaman içerisinde tahrip edilmiş. Bunlardan günümüze ulaşanların korunması, sağlamlaştırılması için çalışmalar yürütülmüş. Şuan kale surlarının sağlamlaştırılması ve restorasyonu için proje yapılmasına yönelik çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. Bakanlığımızın onay vermesine müteakiben proje çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanmasını bekliyoruz. Kale surlarının sağlamlaştırılması projesi yetkili merciler tarafından tasvip edilmesinden sonra inşallah uygulama aşamasına geçilmiş olacak" dedi.

Konuşmasında kazı çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Vali Toraman, şunları söyledi. "Her kalede olduğu gibi Tokat Kalesinde de kalenin bulunduğu yüzeyden aşağıya doğru devam eden bir tünel girişinde kazı yapılmaya karar verilmiş. Adı da Ceylan Yolu olarak isimlendirilmiş. Bu kazı faaliyeti 2015 yılında başlamış. Bu sene 3. kazı dönemini tamamladı. Kazı faaliyetimize İl Özel İdaremizin ayırmış olduğu kaynaklarla devam edilmiş. 2017 yılı itibariyle yaklaşık 175 bin TL civarında ödenek ayrılmış. 3 yıl içerisinde de bu iş için yaklaşık 500 bin TL. bir kaynak ayrılmış. Tokat'ın tarihi eserlerine katkısından dolayı İl Genel Meclisimize ve şahsında başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu faaliyetler Tokat'taki kamu kurum ve kuruluşlarının müşterek çalışmasıyla gerçekleşmiş durumda. Çalışmanın yürütülmesinde Tokat Belediyesi'nin de ciddi desteği olmuş. Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Esas olarak işi yürüten Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğümüz, müteahhit firmalarımıza da emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

3 yıllık bir kazı sonucunda yaklaşık 150 metrelik bir mesafe kat edilmiş. İlk yıl 80 metre, 2. yıl 50 metre son olarak 15-20 metre civarında bir mesafe kat edilmiş. 150 metrelik mesafe kat edilirken özellikle 137 metreden itibaren su ile karşılaşılmış. Zaten 3. yıl kazılarında iniş mesafesinin kısa olmasının en önemli nedeni bu. Nitekim su ile karşılaşılmasından sonra bir müddet su tahliye edilerek kazı faaliyetleri sürdürülmüş ancak bir miktar daha inildikten sonra suyu ne kadar tahliye ederseniz edin tekrar aynı seviyeyi muhafaza ettiği tespit edilmiş. İlk yıl yapılan kazılar neticesinde gülleler, kalelere işlenmiş çeşitli motifler tespit edilmiş. 2. yıl yapılan kazılarda seramik parçalar ve metal objelere rastlanmış. Ve bu yıl yapılan kazıda bakır güğümler tespit edilmiş. Bu sene yapılan çalışmada 1 ton civarında Ardıç ağacı çıkartılmış. Bunun da yapının tahkimi için kullanıldığını değerlendiriyor uzman arkadaşlarımız. Fakat nihayetinde suyun aynı seviyede kalmasından dolayı çalışmalar ilerleyemiyor. Bu tünelin Anadolu'da pek çok kalede örneği olduğu üzere kalenin dışarıyla irtibatının kesildiği dönemde su ihtiyacını karşılamak için tesis edildiği sarnıçlar olduğu değerlendiriliyor. Bugün ulaşılan nokta bu tünelin de son noktası olarak değerlendirilebilir.

Bunun bir sarnıç tüneli olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle bu seneki çalışmalar tamamlanmış oluyor. Bundan sonraki hedefimiz kale surlarının sağlamlaştırılması ve onarılması safhası. Daha önce yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserler, tünel ve ulaşılan sarnıç onlarla birlikte kale surları onarıldıktan sonra değerli belediye başkanımızın da üzerinde çalıştığı bir projeyle kalenin şehirle bütünleştirilmesi. Onu da belediyemizle birlikte önümüzdeki dönemde yürütmeye gayret edeceğiz. Tokat'ın tarihini merak edenlerin kaleyi de gezmeleri ve ruhunu yaşayabilmelerini temin etmek. Bundan sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayına müteakip yürütülecek faaliyetler."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır ise 1431-1476 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın 4 yıl Tokat Kalesi'nde zorunlu ikametgaha tabi tutulmuş olduğunu, buradan sonra da Kütahya Emet'e gitmiş oradan da kendi ülkesine kaçarak isyan etmiş olduğunu söyledi.

Daha sonra Vali Toraman Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır ile birlikte incelemelerde bulundu.

Sayfa Başı