Salih Temiz'in Kaleminden... | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Salih Temiz'in Kaleminden...

KONUŞABİLENLERDEN MİSİNİZ?

2017-10-11
Salih Temiz'in Kaleminden...

KONUŞABİLENLERDEN MİSİNİZ?

Herhangi bir konu. Haklısınız. Haklı varsa bir de haksız olmalı değil mi. O zaman karşı taraf haksız olmalı. Olabilir mi?

Yok yok, kesin ben haklıyım.

Öteki taraf. Hayır ben haklıyım. Olur mu öyle şey, yüzde bir milyon ben haklıyım.

İşte yüzlerce defa karşılaştığımız bir durum. Bu durumu çözenler ve çözemeyenler.Her konuda aynı düşünmek zorunda değiliz. Bazı konularda farkı hatta zıt düşünmemiz çok normal.
Peki bu durumda ne yapabiliriz?
Uygulaması çok basit bir önerim var. Konuşmak. Adabına ve usulüne uygun olarak konuşmak. Sesler yükselmeden, kinayeden hakaretten uzak konuşmak. Karşınızdaki kişinin fikrine saygı duyarak ve bu durumu kabullenerek konuşmak.

İki cümleden fazla konuşmayı ilerletemiyorsanız da SUSMAK. Her durumda... Haklıyken, güçlüyken susmak. Madem ki konuşmayı uzlaşma için kullanıyoruz işe yaramıyorsa susmak en doğrusu.

Konuşulabilen biri misiniz? Sizinle farklı düşünen biri gelip fikrini söyleyebiliyor mu? Katılıp katılmamanızın bir önem yok. Gelip sizinle konuşabiliyor mu? Yoksa bir süre sonra sinirleneceğinizi düşünüp bağlantıyı kapatmayı mı seçiyor?
Çocuğunuzla, arkadaşınızla, eşinizle. Oturup sakince konuşabiliyor musunuz? Karşı taraf kendini kaybetse ağır laflar ve davranışlar yapsa bile sakin kalabiliyor musunuz?

-Ama o şöyle yaptı, böyle dedi vesaire… Evet olabilir. Karşınızdaki kişi hata yapıyor olabilir. Peki aynı şekilde sen kendini kaybettiğin zaman sen hata yapmış olmuyor musun? İki dinle bir söyle … Bu lafı duymuşsunuzdur. İletişimde konuşmak kadar dinlemek de etkili bunu biliyor musunuz?
Seslerin yükselmesi ise ne söylediğinizi tamamen önemsiz hale getiren bir durum. Kısık sesle söylecek bir cümleyi bağırarak söylemek etkiyi arttırır mı? Mesela normal bir ses seviyesi ile söylenen -

Merhaba, nasılsın? diyaloğunu bağırarak söylerseniz anlam değişir mi?
Birine başbaşa söylemiz gereken bir sözü topluluk içinde veya başka insanların yanında söylerseniz
anlam değişir mi?

Veya topluluk içinde fısıldaşarak konuşursanız yanınızdakiler konuştuğunuzdan başka anlamlar çıkarabilir mi?
Ne söylediğiniz kelime anlamı olarak pek bir şey ifade etmiyor. Nasıl söylediğiniz ve zamanlama konuşmanın kilit noktası. Buna yüz ve vucüt hareketleriniz de eklenince kelimeden çok nasıl söylediğinizin önemini daha iyi anlayabiliriz.

Tekrar ve en önemlisi ses seviyesi. Bağırmayacağız. Gerekirse susacağız. Amaç bağcıyı dövmek olmayacak. Tatlı dilin yılanı deliğinden çıkardığını unutmayacağız. Karşınızdakinin yanlış yapması, kasıtlı bile olsa tahrik etmesi sizin ayıp etmenize sebep olmayacak. Kavga ile, tartıma ile başarı ve mutluluk yolu mümkün değil.

Güzel bir söz var. ‘'Hiç yenilmemiş olanlar vardır, onlar hiç savaşmayanlardır''. Savaşmamanın yolu ise konuşabilmek. Ceviz kabuğunu hatta fındık kabuğunu doldurmayan konuların mesele olmasının tek sebebi konuşamamak.
Haa bu arada.. Hiç kimseyi değiştirmeye çalışmayın. Sadece kendinize bakın ve kendinizi değiştirin. Sözde değil gerçekten değiştirin. Yaptıklarınız ve davranışlarınız. Sesiniz, konuşmanız. Her toplumda iletişim kurabilen insanlar herkesle konuşabilen ve herkesi dinleyen insanlar. Yani iletişimi düzgün insanlar.
Hiç kimseye sesini yükseltmeyen birini düşünün. Bu kişi herkesle aynı mı düşünüyor? Her söylenene katılıyor mu sizce? Yoksa çatışma çıkarmamak için sessiz kalmayı veya kibarca kendini düşüncelerini kimseyi kırmadan ifade etmeyi mi seçiyor.
İşte bütün mesele..
Kalın sağlıcakla.
Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler...

Salih Temiz

Sayfa Başı