Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve Beslenme Tedavisi | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve Beslenme Tedavisi

Diyetisyen Gamze APAÇIK...

2017-10-25
Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve Beslenme Tedavisi

Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve Beslenme Tedavisi
"Çok sayıda kist içeren yumurtalık dokusu" anlamına gelen Polikistik Over Sendromu doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bir yumurtama bozukluğudur. Her 15 kadından 1'inde görülür.
Tipik polikistik overler, uzun süre yumurtlama olmaması sonrasında oluşmaktadır. Uzun süre yumurtlamanın olmaması ile kısırlık, adet düzensizliği, tüylenme artışı, saç dökülmesi ve akne, rahim kanseri ve muhtemel meme kanseri riskinde artış, kalp-damar hastalıkları riskinde artış, insülin artışı mevcut olan kadınlarda şeker hastalığı riskinde artış gibi tablolar ortaya çıkabilir.
PKOS'un hangi hastalıklar ile ilişkisi vardır ve nasıl beslenmeliyiz?
Obezite ile PKOS arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır. Vücut ağırlığının %5-10 oranında azalmasıyla hormon düzeylerinde düzelme sağlanmaktadır. Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile ilk adım kilo vermeye yönelik olmalıdır.
PKOS, ileri yaşlarda Tip II, yani insüline bağımlı olmayan gelişme olasılığının arttığı bir durumdur. Özellikle kilolu olanlarda bu risk daha da yüksek olmaktadır. Tip II diyabetin tedavisinde oral antidiyabetikler (metmorfin gibi) kullanılabilir. Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere az ve sık beslenilmelidir. Kan şekerini dengelemek için ara öğünlerin önemi anlatılmalı tatlıya karşı istek en aza indirilmelidir. Öğünler arasında en az 2 en fazla 4 saat ara olmalıdır. Düşük glisemik indeks içeren bir diyet düzenlenmelidir. Bunun için basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Şeker, bal, reçel, tatlı tüketimine bir süre ara verilmeli, meyve tüketimi arttırılmalıdır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ürünler tercih edilerek kan glukoz seviyesinin daha dengeli bir şekilde seyretmesi sağlanılmalıdır. Posa miktarı günlük 25-30 gram civarında olmalıdır. Çünkü posa kan şekerinin yükselmesinin dengeli bir şekilde olmasını ve yağ emiliminin azalmasını sağlar.
PKOS, kanda androjen (erkeklik) hormonların yüksek olduğu bir durumdur ve bu denli yüksek seviyeler kan lipitleri üzerine olumsuz etkiler yaratırlar. Yağlı süt ve süt ürünleri, kuyruk yağı gibi ürünler tercih edilmemeli, bunun yerine zeytinyağı, ayçiçek yağı tercih edilmelidir. Yağ miktarında aşım olmamalıdır. Çünkü fazla miktarda alınan yağ vücutta depolanıp kilo artışına sebep olmaktadır. Yiyecekler kızartılmamalı bunun yerine ızgara tercih edilmelidir. Omega-3 yağ asitleri tüketimi arttırılmalıdır. Omega-3'ün androjen hormonları seviyesinde ve lipit düzeylerinde azalma yaptığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Haftada 2 kez balık tüketimi ile omega-3 alımı sağlanabilir.
Diyetisyen Gamze APAÇIK
E-mail: dyt.gamzeapacik@gmail.com
Facebook: Diyetisyen Gamze Apaçık
İnstagram: dyt.gamzeapacik

Sayfa Başı