DİYETİSYEN GAMZE APAÇIK | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

DİYETİSYEN GAMZE APAÇIK

İNSÜLİN DİRENCİ ve BESLENME

2018-05-25
DİYETİSYEN GAMZE APAÇIK

İNSÜLİN DİRENCİ ve BESLENME
Ciddi şekilde bir tatlı düşkünlüğünüz varsa, su içsem yarıyor diyorsanız, bir türlü kilo veremiyorsanız, kısa süre içerisinde hızlı kilo aldıysanız, kilo vermede zorlanıyorsanız, adet düzensizliği yaşıyorsanız, şekerli ve unlu besinleri fazla miktarda tüketiyorsanız, yemek yedikten sonra hemen uykunuz geliyorsa, tatlı krizleri, sık acıkma gibi şikayetleriniz varsa bunların hepsi insülin direncinden kaynaklanıyor olabilir.

İnsülin ve kilo arasındaki bu bağlantıyı çözmek için sizle ufak bir yolculuğa çıkalım.

İlk önce 'İnsülin nedir?' bununla başlayalım. İnsülin, pankreas tarafından salgılanan şeker metabolizmasını düzenleyen bir hormondur. Vücutta yeterli miktarda salgılanıp, kanda yeterli miktarda bulunduğu halde görevini yerine getiremezse insülin direnci adını alır.
İnsülin direnci tanısı 8-10 saat süren açlıktan sonra alınan kan örneğinde kan şekeri ve açlık insülin düzeyi bakılarak bir formülle hesaplanır. Sağlıklı beslenme ilkeleri ve egzersiz yöntemleri uygulanmazsa tip 2 diyabete yakalanma olasılığı artar.
İnsülin direnci, besinlerin vücutta yağ olarak depo edilmesini sağlar. Ülkemizde obezitenin artış göstermesi ile insülin direncinde de bir artış görülmektedir. Obezite sıklığının artmasına paralel olarak insülin direnci de beraberinde birçok hastalığı beraberinde getirir.
İnsülin direncinde bel çevresi önemli bir kriterdir. Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde ise 94 cm üzerinde olan bireyler kalp ve damar hastalıkları açısından risk altındadırlar. İnsülin direncinin tedavi edilememesinin ardından Tip 2 diyabet ortaya çıkar.
İnsülin direnci tedavi edilmezse kilo alımı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, kalp hastalıklarına yakalanma riski de artabilir.
İnsülin direnci tedavisinde ilk adım yaşam tarzı değişiklikleridir. İnsülin direncinin tedavisinde hedeflediğimiz amaca ulaşmak için kullanacağımız yollar sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve ilaç tedavisinden geçmektedir.
İnsülin direnci tedavisinde beslenme çok önemli bir yere sahiptir. Düzenli ve doğru uygulanan beslenme programı ile kişinin insülin direnci tedavi edilebilir. En önemli nokta sağlıklı beslenme programının kişiye özgü hazırlanmasıdır. Obezite kaynaklı insülin direncine sahip olunduğu halde kilo verilmesi, insülin direncinde iyileştirici bir etkendir.

Peki insülin direnciniz var ve nasıl besleneceğinizi bilmiyor musunuz? Gelin bu soruya birlikte cevap arayalım.
1. İnsülin direnci olan bireyler, sık sık acıkma krizleri yaşadıkları için üç ana üç ara öğün şeklinde beslenmelidir. Günün en önemli öğünü sabah kahvaltısı asla atlanmamalı, öğle yemekleri ve akşam yemekleri çok geç saatlere kalmamalıdır. Akşam yemekleri hafif geçirilmelidir.
2. Ana öğünlerde salata ve süt ürünlerine mutlaka yer verilmeli; porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Ara öğünlerde meyve sağlıklı beslenmek için tüketilebileceği gibi meyvenin yanında süt, ayran, kefir gibi protein kaynakları dengeli kan şekeri yükselişi için tercih edilebilir.
3. Günde 8-10 bardak yani 2-2,5 litre su içilmelidir.
4. Basit şeker adı verilen çay şekeri sofradan kaldırılmalıdır. Hazır meyve suyu, bisküvi gibi içeriğinde basit şeker bulunan ürünlerin tüketimi en aza indirilmelidir.
5. Marketlerden alınan besinlerin etiket bilgilerini okuma alışkanlık haline getirilmelidir. İşlenmiş et ve et ürünleri, pastane ürünleri, evde beyaz unla yapılan hamur işleri tüketilmemelidir.
6. Kuruyemiş ve kuru meyvelerin boyutları küçük olduğu için porsiyon kontrolü sağlamak zordur. Fazla miktarda tüketildiklerinde fazla kalori alımına sebep olurlar. Bu yüzden kuruyemiş, kuru meyve tüketirken miktarlarına dikkat edilmelidir.
7. Tereyağı, kuyruk yağı gibi besinler yerine sıvıyağ tercih edilmelidir.
8. Yemekleri lezzetli hale getirmek için besinleri kızartmak yerine buğulama, haşlama, ızgara ve fırın yöntemleri kullanılmalıdır. Baharatlar ile lezzeti arttırılmalıdır. Tuz tüketimine dikkat edilmelidir.

9. Beyaz ekmek ve bazı meyve sebzeler kan şekerini hızlı yükseltici özelliğe sahiptir. Bu besinlerin yerine alternatifleri tercih edilmeli ve miktarları kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.

Kan şekerini hızlı yükselten besinlere patates, bezelye, pirinç, muz, kavun, incir, üzüm, beyaz un ve şeker örnek olarak verilebilir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve tercih edilmelidir.
Sağlıklı beslenmenin yanında fiziksel aktivitenin arttırılması da insülin direnci tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Hareketin az olması tüketilen yüksek kalorili besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına sebep olur. Sağlıklı bir bireyin atması gereken adım sayısı günde en az 10 bin adımdır. Gün içerisinde atacağınız adam sayısını mutlaka takip edin. En son nokta ise ilaç kullanımıdır. Doktor kontrolünde verilen ilaçlar mutlaka kullanılmalı, doktor verilen ilacın bırakılmasını söylemedikçe ilaçların kullanımı sonlandırılmamalıdır.

Sayfa Başı