Deveciler Hanı, Devlet Konservatuvarı Oldu | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Deveciler Hanı, Devlet Konservatuvarı Oldu

Tokat'ta 16'ncı Yüzyıl'da yapılan ve Anadolu'da İpek Yolu üzerinde bulunan kervansarayların şehir içi uygulamalarına örnek teşkil eden Tokat Deveciler Hanı, onarımı yapıldıktan sonra Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne (GOP) devredildi.

2014-09-09
Deveciler Hanı, Devlet Konservatuvarı Oldu

Tokat'ta 16'ncı Yüzyıl'da yapılan ve Anadolu'da İpek Yolu üzerinde bulunan kervansarayların şehir içi uygulamalarına örnek teşkil eden Tokat Deveciler Hanı, onarımı yapıldıktan sonra Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne (GOP) devredildi. Devlet konservatuarı olarak kullanılacağı belirtilen handa önümüzdeki yıl üniversite öğrencilerine eğitim verilecek.

Kent merkezi Sulusokak'taki tarihi yapıların arasında yer alan Deveciler Hanı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restarosyonu tamamlandıktan sonra geçen yıl Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne tahsis edildi. Üniversite yönetimi tarafından devlet konservatuarı olarak kullanılmasına karar verilen handa tarihi yapıya uygun çalışmalar yapıldı. Handaki 40 ayrı odaya tarihi dokuya uygun eşyalar alınırken, üniversitenin öğretim elamanları burada incelemede bulundu. 16'ncı Yüzyıl'da yolcuların kaldığı, yük taşıyan hayvanların dinlendiği han için önümüzdeki yıl öğretim elamanı kadrosu oluşturulacağı ve öğrencilere burada eğitim verileceği belirtildi.

"TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİSİ"

Deveciler Hanı'nda incelemelerde bulunan Rektör Prof.Dr. Mustafa Şahin, hanın 16'ncı Yüzyıl'da inşa edildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Belki de geçmişte modern konaklamanın, model otelcilik hizmetlerinin verildiği tek mekan. Tek kişilik odalarda İpek Yolu üzerinde hanlarda konaklanırken, burasıda yaklaşık 40 odası ile ticaretin yoğun olduğu o dönemlerde çok güzel hizmetler sunmuş. Tokat ticaretinin geçmişteki merkezlerden birisi. Selçuklularda, Osmanlılarda ticarette en önemli merkezlerden 6'ıncısı olarak gündemimize gelmiş. Tabii İpek Yolu buradan geçiyor tarihte. Tokat'ın bakırcılık, yazmacılık, dokumacılık gibi çok önemli alanlarda, geçmişte tarihi bir ticarette önemi var. Çok aktif dönemler olmuş."

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ÖĞRENCİ ALACAK"

Yeni devlet konservatuarın üniversitenin şehirdeki yüzü olacağını ifade eden Rektör Prof.Dr. Şahin, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki dönem eğitim öğretim yılında öğrenci aldığımızda hem eğitim-öğretim için hem de Tokat'taki faaliyetlerimize konservatuarımızın burada yapacağı müzik ve benzeri sanatsal faaliyetlerine hep birlikte katılacağız. Sulusokak'ta ki turizme, Tokat'ın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağız. Ayrıca Sulusokak'ın ziyaretçilerine bu mekanı da açacağız. Burayı ziyaret edenlerin gerek sanatsal faaliyetlerimizi gerekse mekanın tarihi güzelliklerini görme imkanı olacak."

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında Türk Müziği adı altında geleneksel Türk Sanat Müziği, Türk Tasavvuf Müziği ve Geleneksel Türk Halk Müziği eğitiminin verileceği bildirildi

Sayfa Başı