Tokat Kalesine 'Dracula Müzesi' | ERBAA GÜNDEM | Haber | Haberler - Tokat- Erbaa haberleri
  • Künye
  • Form
  • İlanlar
  • Fotoğraflar
EDD Yapı & İnşaat

Tokat Kalesine 'Dracula Müzesi'

Tokat Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında bulunan, 1400'lü yılların başında kalede esir tutulan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın kaldığı tahmin edilen zindanın müze yapılacağı açıklandı.

2014-09-18
Tokat Kalesine 'Dracula Müzesi'

Tokat Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında bulunan, 1400'lü yılların başında kalede esir tutulan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın kaldığı tahmin edilen zindanın müze yapılacağı açıklandı.

Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restore çalışmaları başlatıldı. 2010 yılında sona eren çalışmaların ikinci bölümü 2.5 ay önce başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı. 3 arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamına inen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Bu zindanlardan birinde, 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın esir tutulduğu ileri sürüldü.

"KALEYE TERAS YAPILACAK"

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, incelemede bulunduğu kalede kent turizmine katkı sağlamak amacıyla birçok çalışma yapacaklarını söyledi. Kalenin önemine değinen Başkan Eroğlu, şöyle dedi:

"Kalemizde 2.5 ay önce başlayan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Şehirlerin tanıtımları; şehirlerin tanıtımına vesile olan bir çok argüman vardır. Tokat Kalesi de bu argümanlardan bir tanesidir. Eski Roma'dan itibaren burası hep kale olarak kullanılan, askerlerin barındığı ve zaman zamanda esirlerin burada hapis edildiği bir bölge kalemiz. 'Eski Tokat' dediğimiz Sulusokak, Ulu Camii ve tarihi bölgelere bakış anlamında sağ tarafımızda bulunan bölgeye seyir terası yapacağız. Tokat'ta gelen insanlar burada oturarak eski Tokat'ı ve tarihi eserleri güzel izlesin. Burada oturup çay ve kahvelerini içsin. İlk planda burada seyir terası planımız var."

"DRACULA MÜZESİ YAPILACAK"

Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın, belli bir süre kalede esir tutulduğunu söyleyen Başkan Eroğlu, şöyle konuştu:

"3-5 yıl öncesine kadar buralar hep toprak ile kaplıydı. Buradaki zindanlar ortada değildi. Ama şimdi yapılan kazılarla Dracula'nın kaldığı zindanlar şu anda ortaya çıktı. Dracula'nın kaldığı zindanı müze haline getirip, onun temsili figürünü koyacağız. Şehrimizin tanıtımına kazandıracağız."

Sayfa Başı